Wieprzowy gulasz z ziemniakami i kiszonym ogórkiem: sprytne danie jednogarnkowe

Wieprzowy gulasz z ziemniakami i kiszonym ogórkiem: sprytne danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny gulasz wieprzowy z ziemniakami i kiszonym ogórkiem - pełen smaku i aromatu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wieprzowy gulasz z ziemniakami i kiszonym ogórkiem to pełnowartościowy posiłek. W jednym garnku mamy rozpływające się w ustach mięso oraz porcję węglowodanów. Wyrazisty kwaskowaty sos zyska wasze uznanie. To sprytne danie jednogarnkowe robi się praktycznie samo. 

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego z łopatki

  • 500 g ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 ogórek kiszony, średnich rozmiarów lub 2 mniejsze

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka śmietany

  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej

  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 2-4 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić w paski lub w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Ogórek zetrzeć na tarce. 

  • W rondlu rozgrzać tłuszcz dodać mięso i smażyć do lekkiego zrumienienia.

  • Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. 

  • Dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę, czosnek, ziele angielskie. Wlać 1,5 szklanki wody i dusić na małym ogniu przez 30 minut. 

  • Dodać pokrojone ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnić wodą, aby płyn przykrywał ziemniaki. Gotować do miękkości.

  • Na koniec dodać kiszone ogórki, koncentrat pomidorowy i śmietanę wymieszaną z mąką. Doprowadzić do wrzenia. 

  • Spróbować i ewentualnie doprawić solą. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7