Paski z piersi kurczaka duszone z papryką i fasolą: ekspresowy gulasz do ryżu lub makaronu

Paski z piersi kurczaka duszone z papryką i fasolą: ekspresowy gulasz do ryżu lub makaronu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczna potrawka z pasków filetu drobiowego, papryki i fasoli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Paski z piersi kurczaka duszone z papryką i fasolą to moje danie ratunkowe, gdy nie mam czasu na długie gotowanie, a chcę zjeść coś dobrego. To danie inspirowane kuchnią meksykańską, którą moja rodzina pokochała od pierwszego kęsa. Pod przepisem znajdziecie kilka wskazówek, jak ugotować pyszny obiad w 30 minut! 

Składniki

  • 400 g pasków z filetu z piersi kurczaka, kupuję gotowe i nie muszę już tracić czasu na krojenie

  • 2 łyżki oleju

  • 1 duża (lub 2 mniejsze) papryka czerwona, pokrojona w paski, można wykorzystać również mrożoną lub pieczoną ze słoika

  • 1 cebula, pokrojona drobno, smak można zastąpić 1 łyżeczką suszonej

  • 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli, odsączonej

  • 1 puszka pomidorów siekanych

  • 1 łyżeczka czosnku suszonego

  • 1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego

  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej

  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

  • 1 łyżeczka oregano suszonego

  • sól do smaku 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni rozgrzać olej. Na gorący olej wyłożyć paski piersi kurczaka i smażyć do zrumienienia. 

  • Dodać cebulę i paprykę, smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Dodać odsączoną fasolę, pokrojone pomidory razem z sokiem oraz wszystkie przyprawy. Puszkę po pomidorach napełnić do połowy wodą i tę wodę również wlać do sosu.

  • Dusić pod przykryciem przez 5-7 minut.

  • Przyprawić do smaku solą. 

  • Podawać z ryżem lub makaronem.  

Kilka praktycznych wskazówek, jak szybko przygotować obfity posiłek dla rodziny:

  • Zacznijcie od zagotowania czajnika wody. Gorąca woda przyda się do gotowania ryżu lub makaronu, a nawet ziemniaków. Zawsze miejcie pod ręką pełen czajnik gorącej wody. 

  • Kupcie mięso już pokrojone. Producenci mięsa coraz częściej wychodzą na przeciw naszym potrzebom. Można kupić filet z piersi kurczaka zarówno w całości, jak i pokrojonego na sznycle, wycięte same polędwiczki lub filet pokrojony na zgrabne słupki lub paseczki. Tak przygotowane mięso skraca czas gotowania, bo nie musimy osobiście kroić filetu. To naprawdę genialny patent!

  • Warto korzystać z gotowych półproduktów pasteryzowanych pomidorów pod postacią pokrojonych lub przetartych. Zapuszkowanej fasoli i soczewicy. Oraz mrożonek. 

  • Nie żałujcie przypraw suszonych i mielonych. Nadadzą Waszym daniom pożądany smak. Dobrze przyprawione dania sycą na dłużej. 

  • Zwróćcie uwagę na planowanie. W międzyczasie, gdy gulasz dochodzi pod pokrywką, ugotujcie ryż lub makaron. 

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).