Pierś kurczaka zapiekana z młodą kapustą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pierś kurczaka zapiekana z kapustą to nieskomplikowane, a bardzo pożywne danie obiadowe. W jednej porcji mamy soczyste mięso oraz pełnowartościowe warzywa, a wszystko w pysznym sosie. Wystarczy tylko dodać puree ziemniaczane, makaron lub kaszę i obiad gotowy. Wypróbuj przepis na piersi kurczaka zapieczone z kapustą.
Polecamy także:
Kurczak z serową panierką: pomysł na obiad
Kurczak pieczony na butelce - sprawdź, jak go zrobić
Opiekany kurczak w sosie cytrynowym
Pieczony kurczak: ile piec kurczaka?
Ubezpieczenie OC/AC możesz kupić taniej! Sprawdź zniżki na Link4 kody promocyjne.
SKŁADNIKI
- 2 podwójne filety z piersi kurczaka
- sól i pieprz
- słodka papryka
- 100 g żółtego sera
- 1 główka młodej kapusty lub pół główki białej kapusty zimowej
- 1 duża cebula
- olej
- 200 g boczku
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj boczek pokrojony w kostkę. Smaż 2-3 minuty.
- Cebulę drobno pokrój i dodaj do boczku. Smaż do zeszklenia.
- Kapustę poszatkuj i blanszuj we wrzątku przez 3-5 minut.
- Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i przełóż kapustę oraz cebulę. Wymieszaj.
- Piersi kurczaka przekrój na pół, aby otrzymać 4 filety.
- Posyp solą, pieprzem i papryką. Połóż obok siebie na kapuście. Posmaruj mięso majonezem. Wierzch piersi posyp tartym serem.
- Śmietanę wymieszaj z koncentratem. Wlej do naczynia żaroodpornego.
- Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 45-50 minut.
- Podawaj z ziemniakami purre, kluskam kładzionymi lub kaszą jaglaną.