Kurczak pieczony na butelce - sprawdź, jak go zrobić

Kurczak pieczony na butelce - sprawdź, jak go zrobić

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak pieczona na butelce z piwem nasiąka oparami, stając się soczysty i smaczny. 

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zastanawiasz się, jak upiec kurczaka, by był soczysty i aromatyczny? Wykorzystaj do tego butelkę. Kurczaka pieczony na butelce napełnionej wodą, sokiem, piwem lub mieszanką przypraw nasiąknie oparami, dzięki czemu mięso nie będzie suche i zyska wyjątkowy smak. Podajemy prosty przepis na kurczaka pieczonego na butelce. 

Składniki

  • Kurczak cały (ok. 1,2 kg)

  • Opakowanie przyprawy do kurczaka

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 szczypty soli

  • butelka piwa umyta starannie z zewnątrz i opróżniona do połowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik nastaw na 200 stopni.

  • Szklaną półlitrową butelkę umyj i opróżnij  z piwa do połowy. Możesz tez użyć innej butelki, którą napełnij wodą do 1/3 wysokości. Możesz dorzucić do niej rozgnieciony czosnek, aby nadać potrawie lepszy smak.

  • Kurczaka wyczyść z nadmiaru tłuszczu, umyj. Posól i posyp obficie przyprawą zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Nadziej go na butelkę. Ustaw pionowo w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika.

  • Po upieczeniu podziel na porcję.

Ocena: 0