Pieczona perliczka faszerowana śliwkami kalifornijskimi i orzechami: przepis odświętny i nie tylko!
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Perliczka pieczona, faszerowana śliwkami i orzechami to danie na wspaniały obiad. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Perliczka pojawia się w sklepach często w okresie przedświątecznym. Ma delikatne mięso i nie wymaga długiego pieczenia.
Wypróbuj także:
Perliczka duszona z jabłkami i cebulą
Perliczka pieczona z serkiem topionym
SKŁADNIKI
- 2 perliczki
- kilka plastrów wędzonego boczku
- 200 - 250 g wątróbki drobiowej
- 150 g śliwek kalifornijskich
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 1 mała cebula
- 8 listków szałwii
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1 szklanka czerwonego wina + do podlania perliczek
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ szklanki ugotowanej kaszy owsianej
- mąka do obtoczenia wątróbki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Perliczkę zalewamy na noc zimną wodą, następnego dnia osuszamy ją, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i wewnątrz. Odkładamy ją bez przykrycia do lodówki.
- W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy bardzo drobno, rozgrzewamy masło i dusimy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy listki szałwii, pokrojone drobniej śliwki i krótko razem smażymy.
- Następnie dolewamy wino i odparowujemy, aż zredukujemy trochę płyn. Cebulę i śliwki łączymy z kaszą.
- Wątróbki moczymy w mleku, osuszamy, obtaczamy w mące i smażymy na różowo na rozgrzanym maśle.
- Jak trochę przestygną kroimy je drobniej i łączymy z kaszą.
- Orzechy krótko prażymy na suchej patelni, kroimy drobniej i dodajemy do kaszy.
- Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i wkładamy go do wnętrza perliczki.
- Perliczkę owijamy szczelnie boczkiem, mocujemy go nicią, związujemy nóżki perliczki, polewamy całość winem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180ºC na ok. 1 h.
- Perliczkę można w trakcie pieczenia kilka razy przewrócić oraz polewać płynem spod pieczenia. Jeśli zbyt mocno zacznie się przypiekać, całość można przykryć arkuszem papieru do pieczenia.
- Po tym czasie perliczkę wyciągamy z pieca, dajemy jej odpocząć przez ok. 15 minut przed krojeniem.