Perliczka duszona z jabłkami i cebulą

2021-03-29
Jolanta Dyjecińska
Perliczka duszona z jabłkami i cebulą
Autor: Shutterstock Mięso perliczki zyskuje na smaku dzięki owocowym i warzywnym dodatkom
łatwy
60 min
4

Dostępne w handlu perliczki pochodzą najczęściej z hodowli, ale ich mięso jest równie wartościowe jak to dziko żyjących ptaków. Ma wyrazisty smak i aromat, dużo białka oraz minerałów, a niewiele tłuszczu i cholesterolu. Przygotowane z niego dania są więc wartościowym i niskokalorycznym posiłkiem.

SKŁADNIKI

  • perliczka
  • szklanka bulionu
  • 3 cebule
  • 2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  •  Umytą perliczkę pokrój na kawałki, osusz je ręcznikiem papierowym i natrzyj rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Obsmaż na patelni na maśle i oliwie. Przełóż mięso do garnka.
  • Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebule i jabłka pokrojone w cienkie plasterki.
  • Przełóż do garnka i podlej szklanką bulionu. Dodaj ziele angielskie.
  • Duś na małym ogniu przez ok. 40 min.  Na koniec duszenia dodaj sok z cytryny.
Jolanta Dyjecińska