Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Zrób z niego pyszną zapiekankę z serem i szynką

zapiekanka z czerstwego chleba
Autor: Shutterstock Zapiekanka z czerstwego chleba to prosty przepis w stylu zero waste.
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z czerstwego chleba to pomysł na wykorzystanie pieczywa, które dni świetności ma za sobą. Czerstwe kromki nie muszą lądować w śmieciach. Świetnie sprawdzą się w tej pysznej zapiekance. Przepis jest bardzo prosty, a składniki są niedrogie. Poznajcie łatwy przepis na smakowitą zapiekankę z czerstwego chleba.

Zapiekanka z czerstwego chleba – składniki

Aby przygotować samodzielnie to oryginalne danie potrzebne są łatwo dostępne składniki. Głównym składnikiem jest czerstwy chleb. Takiego pieczywa nie trzeba wyrzucać. Jeżeli nie ma na nim oznak pleśni, może być jeszcze wykorzystany. Do chleba dołączył ser żółty, szynka, jajka, śmietana, masło, natka pietruszki i przyprawy.

Jak zrobić zapiekankę z czerstwego chleba?

Przepis na zapiekankę, w której główną rolę gra czerstwy chleb, nie jest trudny. Między kromkami chleba układa się szynkę i ser żółty, a następnie zanurza w mieszance jajek, śmietany i przypraw. Następnie kromki układa się w formie do zapiekania i wlewa pozostałą masę jajeczną. Wystarczy je jeszcze posypać natką pietruszki i startym żółtym serem. Formę wstawia się do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 190 stopni C. Po kwadransie pyszna i aromatyczna zapiekanka z czerstwego chleba jest gotowa.

Z czym podawać zapiekankę z czerstwego chleba?

Przepis na ten przysmak jest sprawdzony i uniwersalny, więc warto go zapisać. Zapiekankę można serwować na obiad, kolację na ciepło czy podać na imprezie. Świetnie smakuje z chrupiącą surówką lub kolorową sałatką. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na pyszne sałatki i surówki, które podkreślą smak zapiekanki z czerstwego chleba.

SKŁADNIKI

  • 8 kromek czerstwego chleba
  • 150 ml śmietany
  • 6 plastrów sera żółtego + 2 łyżki startego
  • 3 plastry szynki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na desce ułożyć 4 kromki chleba. Na nich ułożyć plaster sera, szynki i kolejny sera. Przykryć pozostałymi 4 kromkami chleba.
  • Jajka wbić do miseczki i wymieszać ze śmietaną. Doprawić ziołami prowansalskimi, papryką, solą i pieprzem.
  • Chleb z dodatkami zanurzać w masie jajecznej i odkładać w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Do formy wlać pozostałą masę jajeczną i posypać natką pietruszki oraz startym serem. Na każdej kromce ułożyć po jednym wiórku z masła.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut.
  • Podawać z ciepło z chrupiącą surówką lub sałatką.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej