Mięciutkie i soczyste kotlety schabowe z piekarnika. Mniej tłuszczu, więcej smaku

Mięciutkie i soczyste kotlety schabowe z piekarnika. Mniej tłuszczu, więcej smaku
Autor: Shutterstock Tak przygotowane kotlety są miękkie i soczyste
łatwy
20 min
4

Mięciutkie i soczyste kotlety schabowe z piekarnika to alternatywa dla klasycznych schaboszczaków. To danie bez stania przy patelni, przewracania kotletów, panierowania (czyli dodatkowych kalorii) i bez zapachu smażeniny w domu. Pyszne i nieskomplikowane. Zobaczcie, jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika inaczej.

Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika inaczej?

Według tego przepisu rozbite i doprawione kotlety schabowe układa się na pokrojonej w piórka cebuli w naczyniu żaroodpornym. Mięso wieprzowe należy posmarować marynatą z jogurtu, majonezu i musztardy oraz przypraw. Wierzch posypuje się pozostałą cebulą i startym żółtym serem. Tak przygotowane kotlety schabowe wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika

  • Przepis na schabowe w tej odsłonie jest łatwy.
  • Przyrządzenie kotletów ze schabu w piekarniku nie zajmuje wiele czasu. Przygotowanie trwa dosłownie kilka minut. W piekarniku kotlety powinny spędzić godzinę.
  • W tym przepisie na liście składników znajduje się kilka łatwo dostępnych produktów. Są w sklepach cały rok, więc schabowe inaczej można robić bez względu na pogodę za oknem.
  • Kotlety schabowe z piekarnika są tak dobre, miękkie i soczyste dzięki marynacie z majonezu, jogurtu naturalnego, musztardy z całymi ziarnami gorczycy i przypraw.
  • Przyjemnym dodatkiem jest starty żółty ser, którym posypuje się kotlety tuż przed wstawieniem do piekarnika. Sprawdzić się ser typu gouda, gruyere lub cheddar.

SKŁADNIKI

  • 600-700 g schabu
  • 50-80 g startego żółtego sera
  • 2 cebule
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić w plastry, rozbić kotlety i doprawić solą i pieprzem.
  • Z jogurtu, musztardy i majonezu przygotować marynatę - doprawić ją do smaku odrobiną soli, pieprzu i granulowanego czosnku.
  • Cebule pokroić w piórka. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, dno wysypać piórkami cebuli, zostawiając 1/4 na później.
  • Na cebuli ułożyć kotlety i posmarować marynatą. Posypać pozostałą cebulą i startym serem.
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC bez przykrycia, aż mięso będzie miękkie, przez około 1 godzinę.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej