Kurczak w sosie cebulowym. Aromatyczny obiad dla całej rodziny

kurczak w sosie cebulowym
Autor: Shutterstock Kurczak w sosie cebulowym składa się z prostych produktów i robi się go szybko.
łatwy
30 min
4

Czy cebula pasuje do kurczaka? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Oczywiście, że pasuje, a najlepszym tego potwierdzeniem jest ten sprawdzony przepis. Kurczak duszony w sosie cebulowym to propozycja na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo łatwe, pełne smaku i aromatu. Oto łatwy i szybki przepis na kurczaka w sosie cebulowym.

Kurczak w sosie cebulowym – składniki

Lista składników potrzebnych do przyrządzenia pysznego kurczaka w sosie cebulowym nie jest długa. Znajdują się na niej łatwo dostępne produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku. Część z nich zawsze jest w domu.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić soczystego kurczaka w sosie cebulowym? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • pierś kurczaka
  • białe cebule
  • bulion warzywny lub drobiowy
  • śmietana kremówka
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
  • mąka pszenna
  • natka pietruszki
  • przyprawy – sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka

Jak zrobić kurczaka w sosie cebulowym?

Przyrządzenie soczystego i aromatycznego kurczaka w sosie cebulowym, które smak podkręca przyprawa curry, jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Danie przygotowuje się na jednej patelni w ciągu pół godziny.

Jak więc przyrządzić pierś kurczaka w obłędnym sosie?

  • 1. krok – pokrojenie, doprawienie i podsmażenie kurczaka
  • 2. krok – podsmażenie cebuli, dodanie kurczaka, wlanie bulionu i duszenie
  • 3. krok – zabielenie sosu doprawioną curry śmietaną kremówką
  • 4. krok – duszenie kurczaka w sosie

Z czym podawać kurczaka w sosie cebulowym?

Miękki i soczysty kurczak w aromatycznym sosie cebulowym to przepis na obiad dla całej rodziny. Danie robi się szybko, więc można serwować je nawet w trakcie zabieganego tygodnia. Pysznie łączy się z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Warto podać do niego także chrupiącą surówkę, która wzbogaci posiłek. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na pyszne domowe surówki.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z kurczaka
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 białe cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić. Przełożyć na talerz.
  • Na tej samej patelni roztopić masło klarowane i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać podsmażonego kurczaka i wlać bulion warzywny. Przykryć i dusić na małym ogniu około 15 minut.
  • Śmietankę wymieszać z mąką i curry, a następnie delikatnie wlać na patelnię. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut.
  • Podawać posypane posiekaną natką pietruszki oraz z ryżem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej