Kurczak w sosie cebulowym. Aromatyczny obiad dla całej rodziny
Czy cebula pasuje do kurczaka? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Oczywiście, że pasuje, a najlepszym tego potwierdzeniem jest ten sprawdzony przepis. Kurczak duszony w sosie cebulowym to propozycja na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo łatwe, pełne smaku i aromatu. Oto łatwy i szybki przepis na kurczaka w sosie cebulowym.
Kurczak w sosie cebulowym – składniki
Lista składników potrzebnych do przyrządzenia pysznego kurczaka w sosie cebulowym nie jest długa. Znajdują się na niej łatwo dostępne produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku. Część z nich zawsze jest w domu.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić soczystego kurczaka w sosie cebulowym? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- pierś kurczaka
- białe cebule
- bulion warzywny lub drobiowy
- śmietana kremówka
- oliwa z oliwek
- masło klarowane
- mąka pszenna
- natka pietruszki
- przyprawy – sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka
Jak zrobić kurczaka w sosie cebulowym?
Przyrządzenie soczystego i aromatycznego kurczaka w sosie cebulowym, które smak podkręca przyprawa curry, jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Danie przygotowuje się na jednej patelni w ciągu pół godziny.
Jak więc przyrządzić pierś kurczaka w obłędnym sosie?
- 1. krok – pokrojenie, doprawienie i podsmażenie kurczaka
- 2. krok – podsmażenie cebuli, dodanie kurczaka, wlanie bulionu i duszenie
- 3. krok – zabielenie sosu doprawioną curry śmietaną kremówką
- 4. krok – duszenie kurczaka w sosie
Z czym podawać kurczaka w sosie cebulowym?
Miękki i soczysty kurczak w aromatycznym sosie cebulowym to przepis na obiad dla całej rodziny. Danie robi się szybko, więc można serwować je nawet w trakcie zabieganego tygodnia. Pysznie łączy się z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Warto podać do niego także chrupiącą surówkę, która wzbogaci posiłek. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na pyszne domowe surówki.
- Surówka z marchewki i selera. Pyszna, chrupiąca i gotowa w 5 minut
- Mizeria po szwedzku. W tej odsłonie smakuje o niebo lepiej
- Surówka z czerwonej kapusty smaczniejsza niż z restauracji. Ekspresowa i pełna zdrowia
- Sałata masłowa z ogórkami i pomidorami - przepis na kolorową surówkę z sałaty masłowej
- Surówka z kiszonej kapusty z majonezem
SKŁADNIKI
- 2 filety z kurczaka
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 białe cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić. Przełożyć na talerz.
- Na tej samej patelni roztopić masło klarowane i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać podsmażonego kurczaka i wlać bulion warzywny. Przykryć i dusić na małym ogniu około 15 minut.
- Śmietankę wymieszać z mąką i curry, a następnie delikatnie wlać na patelnię. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut.
- Podawać posypane posiekaną natką pietruszki oraz z ryżem.