Kotlety schabowe z worka. Patent na zawsze miękki i soczysty schab na obiad
Dieta bezglutenowa
Czym są kotlety schabowe z worka? To propozycja, jak zrobić kotlety schabowe inaczej. Plastry mięsa piecze się wraz z ziemniakami i cebulą w rękawie. To właśnie on jest tytułowym workiem i sprawia, że schab jest miękki, soczysty i aromatyczny. W tym przepisie dowiecie się, jak zrobić kotlety schabowe z worka w sposób łatwy i szybki.
Jak zrobić kotlety schabowe z worka?
Przyrządzanie kotletów schabowych według tego przepisu jest bardzo łatwe. Plastry mięsa naciera się olejem wymieszanym z miodem i sosem sojowym. Ziemniaki miesza się z posiekaną cebulą, a następnie przekłada do rękawa do pieczenia, czyli worka. Rękaw do pieczenia można bez problemu kupić w większych i mniejszych sklepach. Do warzyw dodaje się schab i wsypuje mieszankę przypraw. Chociaż sklepowe półki uginają się od gotowych mieszanek do schabu, warto zrobić ją samodzielnie. W tym przepisie danie doprawia się suszonym majerankiem, słodką papryką, granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Mieszankę przypraw wsypuje się do rękawa, który należy mocno zawiązać na końcach. Całość należy energicznie potrząsać, aż wszystkie składniki pokryją się przyprawami.
Jak upiec kotlety schabowe z worka?
Upieczenie kotletów schabowych z worka jest proste. Mięso i warzywa, które wygodnie ułożyły się w worku, układa się na blasze lub w formie do zapiekania. Tak przygotowaną potrawę wstawia się do piekarnika, który powinien być nagrzany do 200 stopni C. Schabowe w worku pieką się około godziny.
Z czym podawać kotlety schabowe z worka?
Ten przepis warto zapisać, ponieważ kotlety schabowe z worka to świetny pomysł na rodzinny obiad. Aby był kompletny, do schabu z worka warto podać pyszną domową surówkę. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na chrupiące surówki, które idealnie łączą się z kotletami schabowymi z worka:
- Surówka z czerwonej kapusty smaczniejsza niż z restauracji. Ekspresowa i pełna zdrowia
- Mizeria w nowej odsłonie. Zamiast ogórka użyj tego warzywa
- Surówka z białej kapusty. Do kotletów schabowych i nie tylko
- Surówka z selera korzeniowego. Doskonały dodatek do obiadu
- Soczysta surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe z kością lub bez
- 10 małych ziemniaków
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól, pieprz
- rękaw foliowy do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Olej wymieszać z sosem sojowym i miodem. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić.
- W miseczce wymieszać majeranek, paprykę, czosnek, sól i pieprz.
- Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i wymieszać.
- Do rękawa do pieczenia przełożyć ziemniaki z cebulą i kotlety schabowe. Wsypać mieszankę przypraw. Zamknąć rękaw i energicznie nim obracać, aż składniki będą dokładnie obtoczone przyprawami.
- Schab w worku ułożyć w formie do zapiekania lub na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około godziny.
- Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie rozciąć rękaw do pieczenia i odstawić na kilka chwil.
- Podawać z ulubioną surówką.