Przepisy
Klopsiki/Pulpety
Mięso mielone można kupić gotowe lub samodzielnie rozdrobnić w kuchni. A potem już czekają przygody m.in. z klopsikami i pulpetami. Wprowadzają mięsną nutę do aromatycznych zup i sosów. Zwłaszcza z pomidorowym klopsiki i pulpety tworzą wyjątkowo zgrany duet. Ponadto bardzo łatwo je przygotować!

Klopsiki/Pulpety wszystkie przepisy
Filtry

Klopsy w sosie kaparowym: przepis ze starej książki kucharskiej
Klopsy w sosie kaparowym to klasyczny przepis słynnej kuchnie królewieckiej. Tradycyjnie podawane z gotowanymi ziemniakami i marynowanymi buraczkami. Popularne w Królewcu pulpety w białym sosie z kaparami doczekały się wielu publikacji. Oto przepis ze starej książki kucharskiej wyszukany specjalnie dla Was.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone klopsy fasolowe z sosem pomidorowym: pyszne i obfite danie bezmięsne
Klopsy fasolowe z sosem pomidorowym to pyszne i obfite danie bezmięsne. Przygotowanie klopsików z fasoli zajmie wam niewiele czasu. Warto upiec ich większą ilość i zamrozić na później. Polecam każdemu, kto zrezygnował z mięsa, zarówno ze względów etycznych, jaki zdrowotnych.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB

Sycące ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami - po prostu pycha!
Ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami to super prosty obiad, o wiele efektowniej prezentujący się i ciekawiej smakujący niż mielone z ziemniakami, wymagający też zdecydowanie mniej stania przy kuchni. To także danie mniej kaloryczne, bo unikamy smażenia. Prosto, efektownie - tak jak lubimy!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB

Soczysty klops z mięsa drobiowego i cukinii: nigdy nie jedliście lepszego
Klops z mięsa drobiowego i cukinii to jedno z tych pysznych dań sezonowych, które zawsze robię latem. Gdy cukinia osiąga najniższą cenę, można zaszaleć i zrobić efektowną i bardzo smaczną pieczeń rzymską w stylu swojskiego klopsa. W przepisie nie ma tartej bułki, ani innych dodatków węglowodanowych. Po prostu czyste mięso, warzywa i trochę parmezanu dla podkręcenia smaku. Polecam!
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
![Klopsiki jak z IKEI: przepis na szwedzkie klopsiki [WIDEO]](https://cdn23.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/450/280/1/user_photos/klopsiki-jak-z-ikei-przepis-na-szwedzkie-klopsiki.jpg)
Klopsiki jak z IKEI: przepis na szwedzkie klopsiki [WIDEO]
Klopsiki podawane w restauracji IKEA można kupić także w sklepie tej samej marki. Jeśli jednak do centrum handlowego Ci nie po drodze, możesz pokusić się o samodzielne zrobienie klopsików szwedzkich z mięsa mielonego - tzw. kottbullar.
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Kotlety z białej kiełbasy z sosem chrzanowym smakują bardzo dobrze, a są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. To pomysł na obiad do zrobienia w kilka chwil. Świetnie smakują z kasza lub ryżem.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka
Pieczone klopsiki z mielonego mięsa z indyka to zdrowsza wersja dobrze znanych wszystkim pulpecików. Warto takich klopsików przygotować więcej i zamrozić. Zamrożone można przechowywać nawet do 5 miesięcy.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym: łatwe danie na codzienny obiad
Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym to zdrowsza wersja tradycyjnych klopsików. Robi się je szybko i nie trzeba stać przy patelni. Pyszne domowe klopsiki w sosie pomidorowym najlepiej smakują z makaronem lub ryżem.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Pulpety rybne w sosie z suszonymi grzybami i ogórkami kiszonymi
Pulpety rybne w sosie z suszonymi grzybami i ogórkami kiszonymi to propozycja dla tych, którzy nie są smakoszami ryb. Odpowiednio doprawione zasmakują nawet wybrednym niejadkom.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej
Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej są smaczne i aromatyczne. Danie sprawdza się znakomicie w podróży lub wtedy, gdy nie masz czasu gotować obiadu. Wystarczy je podgrzać.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB