Gołąbki po meksykańsku z papryką w sosie pomidorowym

2021-03-29
Gołąbki po meksykańsku z papryką w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Wnętrze gołąbka po meksykańsku wypełnia duszona papryka i młoda cebulka
łatwy
45 min
4

Gołąbki po meksykańsku z papryką w sosie pomidorowym to świetne danie obiadowe. Gołąbki tak przygotowane smakują nieco inaczej niż nasze tradycyjne danie, a może nawet lepiej. Mięso wieprzowe nadziewamy duszoną papryką i młodą cebulką i zawijamy w sparzone liście kapusty włoskiej, surowe liście kapusty pekińskiej lub boćwiny (mangoldu, buraka szpinakowego).

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6-8 wierzchnich liści kapusty włoskiej
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej z łopatki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 dorodne papryki czerwone
  • 1 duży pęczek lub 2 mniejsze szczypioru lubelskiego razem z cebulkami
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście kapusty wrzucić na osolony wrzątek i blanszować 2-4 minuty.
  • Paprykę pokroić w słupki, szczypior pokroić na odcinki wielkości pasków papryki. 
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać paprykę i smażyć 3-5 minut, dodać szczypior i smażyć jeszcze 1-3 minuty. Nie przypalić. Odstawić.
  • Cebulę i czosnek posiekać drobno. Zeszklić na 1 łyżce oleju. 
  • Do mięsa dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajko, tartą bułkę i wodę. Przyprawić solą, jeśli mięso nie zawiera soli dodanej przez producenta (sprawdź etykietę) i mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać.
  • Mięso podzielić na 6-8 porcji. Z każdej porcji zrobić placuszek, na środku którego ułożyć kilka słupków papryki i szczypioru, zawinąć w roladki, każdą roladkę zawinąć w sparzone liście kapusty. 
  • Posiekane pomidory przełożyć do szerokiego rondla, wlać 1 puszkę wody, dodać przyprawy: obie papryki i czosnek granulowany oraz nieco pieprzu. Zagotować. 
  • Gołąbki ułożyć na wrzącym sosie, przykryć pokrywką i dusić 40 minut. 
  • Podawać ryżem lub kaszką kukurydzianą.