Babka mięsna, która robi wrażenie! Prosty przepis na efektowną pieczeń

Babka mięsna to kulinarne złoto – efektowna, niedroga i niesamowicie uniwersalna. Zrobiona z mielonego mięsa wygląda jak dzieło sztuki, a smakuje jeszcze lepiej! Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale nie pogardzi nią też zwykły, codzienny obiad. Serwowana na ciepło rozgrzewa serca, a na zimno... idealna do kanapki!
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego - np. wieprzowego z łopatki, ale może tez być drobiowe
- 2 cebule
- 2 jajka surowe
- 4-6 jajek ugotowanych na twardo (ich liczba zależy od wielkości formy na babkę)
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 sucha i namoczona w mleku kajzerka
- około 300 g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
- sól, pieprz, papryka słodka, ew. czosnek do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule drobno posiekać i zeszklić na oleju i przestudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozdrobnić.
- Mięso wymieszać dokładnie z cebulą, bułką i surowymi jajkami. Dodać musztardę i przyprawy, dokładnie wyrobić.
- Klasyczną formę na babkę (tzw. z kominkiem), wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami boczku.
- Ostrożne ułożyć na nich połowę masy mięsnej, na niej rozłożyć jajka ugotowane na twardo. Wyłożyć na nie pozostałą część masy mięsnej.
- Końce plasterków boczku ułożyć na wierzchu babki mięsnej.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez godzinę. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił przykryć babkę folią i wyłączyć górną grzałkę.
- Babkę mięsną można podawać na gorąco albo na zimno - z rozmaitymi sosami.
Zalety pieczeni z mięsa mielonego
Pieczeń z mielonego mięsa to prawdziwy kuchenny sprzymierzeniec. Łączy w sobie wszystko, co lubimy – jest łatwa do przygotowania, uniwersalna i zawsze smaczna. Można ją doprawić na dziesiątki sposobów, przemycić warzywa, ulubione przyprawy, a nawet nadzienie z jajek czy sera. Taka pieczeń świetnie się prezentuje, dobrze się kroi, a co najważniejsze – smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
To też świetny sposób na wykorzystanie mięsa mielonego w nieco bardziej kreatywny sposób niż klasyczne kotlety. Sprawdzi się jako danie główne na niedzielny obiad, ale też jako efektowna przekąska na świątecznym stole. W dodatku można ją przygotować wcześniej i podgrzać tuż przed podaniem – idealnie, prawda?
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne, fantastyczne dania z mięsa mielonego