Babka mięsna: efektowny przepis
2023-11-19
łatwy
30 min
4
Babka mięsna to efektowny (i niedrogi) pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa. Babka nie tylko pięknie się prezentuje - przez co dobrze nadaje się na świąteczny stół, ale też doskonale smakuje. Ma też taką zaletę, że można ją serwować i na ciepło, i na zimno.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego - np. wieprzowego z łopatki, ale może tez być drobiowe
- 2 cebule
- 2 jajka surowe
- 4-6 jajek ugotowanych na twardo (ich liczba zależy od wielkości formy na babkę)
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 sucha i namoczona w mleku kajzerka
- około 300 g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
- sól, pieprz, papryka słodka, ew. czosnek do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule drobno posiekać i zeszklić na oleju i przestudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozdrobnić.
- Mięso wymieszać dokładnie z cebulą, bułką i surowymi jajkami. Dodać musztardę i przyprawy, dokładnie wyrobić.
- Klasyczną formę na babkę (tzw. z kominkiem), wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami boczku.
- Ostrożne ułożyć na nich połowę masy mięsnej, na niej rozłożyć jajka ugotowane na twardo. Wyłożyć na nie pozostałą część masy mięsnej.
- Końce plasterków boczku ułożyć na wierzchu babki mięsnej.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez godzinę. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił przykryć babkę folią i wyłączyć górną grzałkę.
- Babkę mięsną można podawać na gorąco albo na zimno - z rozmaitymi sosami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne, fantastyczne dania z mięsa mielonego