Babka mięsna, która robi wrażenie! Prosty przepis na efektowną pieczeń

2025-04-17
Babka mięsna: efektowny przepis
Autor: Shutterstock, Shutterstock Babka mięsna, w efektownej formie owinięta boczkiem i nadziewana jajkiem, idealnie nadaje się na świąteczny stół
łatwy
30 min
4

Babka mięsna to kulinarne złoto – efektowna, niedroga i niesamowicie uniwersalna. Zrobiona z mielonego mięsa wygląda jak dzieło sztuki, a smakuje jeszcze lepiej! Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale nie pogardzi nią też zwykły, codzienny obiad. Serwowana na ciepło rozgrzewa serca, a na zimno... idealna do kanapki!

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa mielonego - np. wieprzowego z łopatki, ale może tez być drobiowe
  • 2 cebule
  • 2 jajka surowe
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo (ich liczba zależy od wielkości formy na babkę)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 sucha i namoczona w mleku kajzerka
  • około 300 g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
  • sól, pieprz, papryka słodka, ew. czosnek do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule drobno posiekać i zeszklić na oleju i przestudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozdrobnić.
  • Mięso wymieszać dokładnie z cebulą, bułką i surowymi jajkami. Dodać musztardę i przyprawy, dokładnie wyrobić.
  • Klasyczną formę na babkę (tzw. z kominkiem), wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami boczku.
  • Ostrożne ułożyć na nich połowę masy mięsnej, na niej rozłożyć jajka ugotowane na twardo. Wyłożyć na nie pozostałą część masy mięsnej.
  • Końce plasterków boczku ułożyć na wierzchu babki mięsnej.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez godzinę. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił przykryć babkę folią i wyłączyć górną grzałkę.
  • Babkę mięsną można podawać na gorąco albo na zimno - z rozmaitymi sosami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zalety pieczeni z mięsa mielonego

Pieczeń z mielonego mięsa to prawdziwy kuchenny sprzymierzeniec. Łączy w sobie wszystko, co lubimy – jest łatwa do przygotowania, uniwersalna i zawsze smaczna. Można ją doprawić na dziesiątki sposobów, przemycić warzywa, ulubione przyprawy, a nawet nadzienie z jajek czy sera. Taka pieczeń świetnie się prezentuje, dobrze się kroi, a co najważniejsze – smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

To też świetny sposób na wykorzystanie mięsa mielonego w nieco bardziej kreatywny sposób niż klasyczne kotlety. Sprawdzi się jako danie główne na niedzielny obiad, ale też jako efektowna przekąska na świątecznym stole. W dodatku można ją przygotować wcześniej i podgrzać tuż przed podaniem – idealnie, prawda?

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne, fantastyczne dania z mięsa mielonego

Redakcja
więcej