Babka mięsna: efektowny przepis

Babka mięsna: efektowny przepis
Autor: Shutterstock Babka mięsna, w efektownej formie owinięta boczkiem i nadziewana jajkiem, idealnie nadaje się na świąteczny stół
łatwy
30 min
4

Babka mięsna to efektowny (i niedrogi) pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa. Babka nie tylko pięknie się prezentuje - przez co dobrze nadaje się na świąteczny stół, ale też doskonale smakuje. Ma też taką zaletę, że można ją serwować i na ciepło, i na zimno.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na efektowną i pyszną babkę mięsną!

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa mielonego - np. wieprzowego z łopatki, ale może tez być drobiowe
  • 2 cebule
  • 2 jajka surowe
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo (ich liczba zależy od wielkości formy na babkę)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 sucha i namoczona w mleku kajzerka
  • około 300 g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
  • sól, pieprz, papryka słodka, ew. czosnek do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule drobno posiekać i zeszklić na oleju i przestudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, rozdrobnić.
  • Mięso wymieszać dokładnie z cebulą, bułką i surowymi jajkami. Dodać musztardę i przyprawy, dokładnie wyrobić.
  • Klasyczną formę na babkę (tzw. z kominkiem), wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami boczku.
  • Ostrożne ułożyć na nich połowę masy mięsnej, na niej rozłożyć jajka ugotowane na twardo. Wyłożyć na nie pozostałą część masy mięsnej.
  • Końce plasterków boczku ułożyć na wierzchu babki mięsnej.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez godzinę. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił przykryć babkę folią i wyłączyć górną grzałkę.
  • Babkę mięsną można podawać na gorąco albo na zimno - z rozmaitymi sosami.