Sycące ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami - po prostu pycha!

Sycące ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami - po prostu pycha!
Autor: Shutterstock Łatwe do przygotowania ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami to danie, którym naje się cała rodzina
łatwy
60 min
4

Ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami to super prosty obiad, o wiele efektowniej prezentujący się i ciekawiej smakujący niż mielone z ziemniakami, wymagający też zdecydowanie mniej stania przy kuchni. To także danie mniej kaloryczne, bo unikamy smażenia. Prosto, efektownie - tak jak lubimy!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki majonezu
  • koperek
  • 20 dag wędzonego boczku
  • oregano
  • domowa vegeta
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawa chili
  • 3 ząbki czosnku
  • Kulki mięsne:
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • ½ bułki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, np. w ósemki.
  • Boczek pokroić w kostkę.
  • Do ziemniaków dodać 2 łyżki majonezu, cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy: koperek, przyprawę do ziemniaków, oregano, vegetę, chili, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojony boczek.
  • Ziemniaki z dodatkami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Mięso mielone wyrobić z jajkiem, namoczoną bułką, cebulą startą na tarce o drobnych oczkach i przyprawami na jednolitą masę, jak na kotlety mielone.
  • Z mięsa, dłońmi zwilżonymi zimną wodą, toczyć niewielkie kulki. Nie oprószać bułką tartą.
  • Na rozłożonych ziemniakach ułożyć kulki mięsne.
  • Piec całość 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, z opcją termoobiegu. Pod koniec pieczenia temperaturę można zmniejszyć do 150 stopni C.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?