Sycące ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami - po prostu pycha!
2020-08-24
łatwy
60 min
4
Ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami to super prosty obiad, o wiele efektowniej prezentujący się i ciekawiej smakujący niż mielone z ziemniakami, wymagający też zdecydowanie mniej stania przy kuchni. To także danie mniej kaloryczne, bo unikamy smażenia. Prosto, efektownie - tak jak lubimy!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 2 łyżki majonezu
- koperek
- 20 dag wędzonego boczku
- oregano
- domowa vegeta
- przyprawa do ziemniaków
- przyprawa chili
- 3 ząbki czosnku
- Kulki mięsne:
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 mała cebula
- ½ bułki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, np. w ósemki.
- Boczek pokroić w kostkę.
- Do ziemniaków dodać 2 łyżki majonezu, cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy: koperek, przyprawę do ziemniaków, oregano, vegetę, chili, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojony boczek.
- Ziemniaki z dodatkami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Mięso mielone wyrobić z jajkiem, namoczoną bułką, cebulą startą na tarce o drobnych oczkach i przyprawami na jednolitą masę, jak na kotlety mielone.
- Z mięsa, dłońmi zwilżonymi zimną wodą, toczyć niewielkie kulki. Nie oprószać bułką tartą.
- Na rozłożonych ziemniakach ułożyć kulki mięsne.
- Piec całość 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, z opcją termoobiegu. Pod koniec pieczenia temperaturę można zmniejszyć do 150 stopni C.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?