Sycące ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami - po prostu pycha!

2020-08-24
Sycące ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami - po prostu pycha!
Autor: Shutterstock Łatwe do przygotowania ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami to danie, którym naje się cała rodzina
łatwy
60 min
4

Ziemniaki zapiekane z mięsnymi kulkami to super prosty obiad, o wiele efektowniej prezentujący się i ciekawiej smakujący niż mielone z ziemniakami, wymagający też zdecydowanie mniej stania przy kuchni. To także danie mniej kaloryczne, bo unikamy smażenia. Prosto, efektownie - tak jak lubimy!

Składniki

1,5 kg ziemniaków

3 cebule

2 łyżki majonezu

koperek

20 dag wędzonego boczku

oregano

domowa vegeta

przyprawa do ziemniaków

przyprawa chili

3 ząbki czosnku

Kulki mięsne:

50 dag mielonego mięsa wieprzowego

1 mała cebula

½ bułki pszennej

1 jajko

2 łyżki zimnej wody

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, np. w ósemki.

Boczek pokroić w kostkę.

Do ziemniaków dodać 2 łyżki majonezu, cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy: koperek, przyprawę do ziemniaków, oregano, vegetę, chili, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojony boczek.

Ziemniaki z dodatkami przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Mięso mielone wyrobić z jajkiem, namoczoną bułką, cebulą startą na tarce o drobnych oczkach i przyprawami na jednolitą masę, jak na kotlety mielone.

Z mięsa, dłońmi zwilżonymi zimną wodą, toczyć niewielkie kulki. Nie oprószać bułką tartą.

Na rozłożonych ziemniakach ułożyć kulki mięsne.

Piec całość 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, z opcją termoobiegu. Pod koniec pieczenia temperaturę można zmniejszyć do 150 stopni C.

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE