Cukinię faszeruję mięsem mielonym i ryżem. W wersji à la gołąbki nie można się jej oprzeć

Dieta bezglutenowa
Jaki jest przepis na faszerowaną cukinie? Receptur na to smaczne danie nie brakuje. Warto jednak skorzystać z nowości, która już teraz cieszy się sporą popularnością. Cukinia à la gołąbki to przepyszne danie, które zachwyci smakiem i aromatem każdego, kto go spróbuje. Poznajcie prosty przepis na najlepszą faszerowaną cukinię à la gołąbki.
Czy cukinię do faszerowania trzeba obierać?
W tym sprawdzonym przepisie na pyszną i aromatyczną faszerowaną cukinię à la gołąbki warzywa nie trzeba obierać. Wykorzystuje się młodą cukinię, której skórka jest cienka, miękka i bez obaw można ją spożywać. Dodatkowo nadaje potrawie ciekawej tekstury oraz stanowi zastrzyk składników odżywczych. Warto wiedzieć, jak przygotować cukinię do faszerowania.
- Dokładnie umyj cukinię pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.
- Odetnij końce cukinii.
- Cukinię przekrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrąż środek z pestkami.
Z czym zrobić faszerowaną cukinię?
Przepisów na faszerowaną cukinię nie brakuje, ale ta receptura zasługuje na szczególne wyróżnienie. Cukinia à la gołąbki jest pyszna i aromatyczna. Faszeruje się ją składnikami, z których zwykle przygotowuje się farsz do tradycyjnych gołąbków. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok. Danie najlepiej smakuje z młodej cukinii, która już zaczyna pojawiać się w sklepach i na bazarowych straganach.
Lista składników, które niezbędne są do przyrządzenia cukinii à la gołąbki, nie jest długa. Oprócz tytułowej cukinii znalazło się na niej mięso mielone, ryż, cebula, ser żółty, kilka dodatków i popularnych przypraw. To wyjątkowe połączenie smaków sprawia, że faszerowana cukinia à la gołąbki smakuje wyśmienicie.
Jak zrobić faszerowaną cukinię à la gołąbki?
Przepis na to pyszne wiosenne danie z cukinią w roli głównej nie jest trudny. Przygotowanie składa się z kilku prostych kroków, a resztę pracy wykona piekarnik. Znakomita cukinia à la gołąbki jest gotowa w niecałą godzinę.
Jak więc zrobić pyszną domową cukinię wypełnioną farszem w stylu gołąbków? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis i postępować według kolejnych kroków.
- 1. krok – przekrojenie cukinii wzdłuż na pół i usunięcie środków
- 2. krok – przygotowanie farszu à la gołąbki
- 3. krok – nałożenie farszu mięsnego do cukinii
- 4. krok – upieczenie faszerowanej cukinii w piekarniku
Ile piec cukinię faszerowaną mięsem mielonym?
W tym przepisie przekrojone wzdłuż na pół cukinie faszeruje się nadzieniem z mięsa mielonego i ryżu. Składniki wystarczy wymieszać i powstałą masą nadziać warzywa. Farszu nie trzeba wcześniej podsmażać. Wystarczy nałożyć surowe mięsne nadzienie do cukinii i wstawić do piekarnika. Cukinia à la gołąbki powinna się piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 4 cukinie
- 100 g ugotowanego ryżu (waga przed gotowaniem)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek z pestkami. Natrzeć oliwą z oliwek lub olejem.
- Mięso mielone przełożyć do miski i wymieszać z ugotowanym ryżem oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Wsypać posiekaną natkę pietruszki i wbić jajko. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wymieszać.
- Cukinie faszerować masą mięsną i układać je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia cukinie posypać startym żółtym serem.
- Podawać na obiad lub jako przekąskę z ulubionym sosem.