Cukinię faszeruję mięsem mielonym i ryżem. W wersji à la gołąbki nie można się jej oprzeć

cukinia a la gołąbki
Autor: Shutterstock Pyszna i aromatyczna cukinia à la gołąbki podbije każde podniebnie. To najlepszy przepis na wiosenny obiad.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Jaki jest przepis na faszerowaną cukinie? Receptur na to smaczne danie nie brakuje. Warto jednak skorzystać z nowości, która już teraz cieszy się sporą popularnością. Cukinia à la gołąbki to przepyszne danie, które zachwyci smakiem i aromatem każdego, kto go spróbuje. Poznajcie prosty przepis na najlepszą faszerowaną cukinię à la gołąbki.

Czy cukinię do faszerowania trzeba obierać?

W tym sprawdzonym przepisie na pyszną i aromatyczną faszerowaną cukinię à la gołąbki warzywa nie trzeba obierać. Wykorzystuje się młodą cukinię, której skórka jest cienka, miękka i bez obaw można ją spożywać. Dodatkowo nadaje potrawie ciekawej tekstury oraz stanowi zastrzyk składników odżywczych. Warto wiedzieć, jak przygotować cukinię do faszerowania.

  • Dokładnie umyj cukinię pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia.
  • Odetnij końce cukinii.
  • Cukinię przekrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrąż środek z pestkami.

Z czym zrobić faszerowaną cukinię?

Przepisów na faszerowaną cukinię nie brakuje, ale ta receptura zasługuje na szczególne wyróżnienie. Cukinia à la gołąbki jest pyszna i aromatyczna. Faszeruje się ją składnikami, z których zwykle przygotowuje się farsz do tradycyjnych gołąbków. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok. Danie najlepiej smakuje z młodej cukinii, która już zaczyna pojawiać się w sklepach i na bazarowych straganach.

Lista składników, które niezbędne są do przyrządzenia cukinii à la gołąbki, nie jest długa. Oprócz tytułowej cukinii znalazło się na niej mięso mielone, ryż, cebula, ser żółty, kilka dodatków i popularnych przypraw. To wyjątkowe połączenie smaków sprawia, że faszerowana cukinia à la gołąbki smakuje wyśmienicie.

Jak zrobić faszerowaną cukinię à la gołąbki?

Przepis na to pyszne wiosenne danie z cukinią w roli głównej nie jest trudny. Przygotowanie składa się z kilku prostych kroków, a resztę pracy wykona piekarnik. Znakomita cukinia à la gołąbki jest gotowa w niecałą godzinę.

Jak więc zrobić pyszną domową cukinię wypełnioną farszem w stylu gołąbków? Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis i postępować według kolejnych kroków.

  • 1. krok – przekrojenie cukinii wzdłuż na pół i usunięcie środków
  • 2. krok – przygotowanie farszu à la gołąbki
  • 3. krok – nałożenie farszu mięsnego do cukinii
  • 4. krok – upieczenie faszerowanej cukinii w piekarniku

Ile piec cukinię faszerowaną mięsem mielonym?

W tym przepisie przekrojone wzdłuż na pół cukinie faszeruje się nadzieniem z mięsa mielonego i ryżu. Składniki wystarczy wymieszać i powstałą masą nadziać warzywa. Farszu nie trzeba wcześniej podsmażać. Wystarczy nałożyć surowe mięsne nadzienie do cukinii i wstawić do piekarnika. Cukinia à la gołąbki powinna się piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 4 cukinie
  • 100 g ugotowanego ryżu (waga przed gotowaniem)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środek z pestkami. Natrzeć oliwą z oliwek lub olejem.
  • Mięso mielone przełożyć do miski i wymieszać z ugotowanym ryżem oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Wsypać posiekaną natkę pietruszki i wbić jajko. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Cukinie faszerować masą mięsną i układać je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia cukinie posypać startym żółtym serem.
  • Podawać na obiad lub jako przekąskę z ulubionym sosem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej