Klopsiki w sosie BBQ idealne nie tylko na obiad. Wychodzą obłędnie za każdym razem

Klopsiki w sosie BBQ idealne nie tylko na obiad. Wychodzą obłędnie za każdym razem
Autor: Shutterstock.com Klopsiki w sosie BBQ idealne nie tylko na obiad. Wychodzą obłędnie za każdym razem
łatwy
10 min
12

Pyszne klopsiki w glazurze BBQ to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie nie jest ciężkie, a smakują doprawdy obłędnie. Można je wykorzystać do obiadu czy do kanapek - sprawdzą się idealnie.

Wypróbuj klopsiki BBQ. Wystarczy kilka składników

Klopsiki w glazurze BBQ to świetny pomysł na ciekawy obiad. Smakują doprawdy obłędnie, a są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować posiłek, który każdemu przypadnie do gustu.

Te klopsiki świetnie się sprawdzą nie tylko do dania głównego, ale również jako przepyszny dodatek do kanapek czy sałatek. To danie można bez problemu użyć do naprawdę wielu posiłków, a przygotowanie go nie powinno nikomu sprawiać większych problemów.

Jednogarnkowe klopsiki BBQ to idealny pomysł na obiad. Wystarczy kilka składników

Danie to jest jednogarnkowe, a właściwie pieczone wspólnie w jednym naczyniu żaroodpornym, dzięki czemu nie będziemy musieli później stać długi czas przy zlewie i szorować wielu naczyń, co znacznie ułatwia całą pracę.

Klopsiki w glazurze BBQ świetnie smakują. Mięso jest miękkie i soczyste, a glazura nadaje mu lekko słodko-pikantnego smaku. To naprawdę wspaniały pomysł na obiad, który zasmakuje całej rodzinie. 

Warto wypróbować ten przepis, by zapewnić sobie zarówno obiad, jak i ciekawą kolację. Nie ma na co czekać i już teraz zabrać się za robienie tych klopsików.

SKŁADNIKI

  • 600 g mielonego mięsa wołowego
  • 125 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 cebula biała
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml ketchupu
  • 150 g cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 ml.
  • Natłuszczamy naczynie żaroodporne.
  • Mieszamy wołowinę, owies, mleko, pół posiekanej cebuli, jajko, chili, pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, sól, i pieprz.
  • Formujemy kulki, które układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • W oddzielnej misce mieszamy ketchup, cukier, pozostałą posiekaną cebulę i połowę ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę.
  • Równomiernie polewamy klopsiki.
  • Pieczemy około godziny.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej