Klopsiki z ziemniakami zapiekane pod beszamelem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Klopsiki z ziemniakami zapiekane pod beszamelem to jednogarnkowe danie na posiłek przy wspólnym stole. Soczyste pulpety wołowe i rozpływające się w ustach ziemniaki, wszystko połączone maślanym sosem beszamelowym. Po prostu palce lizać! Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się prostotą smaków doskonałych.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki soli
- 4 ziemniaki, obrane i ugotowane
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 1 l mleka
- 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- 150 g sera żółtego, startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mieloną wołowinę połączyć z natką pietruszki, czosnkiem i pieprzem, dolać 2-4 łyżki wody i wyrobić na gładką masę. Uformować kształtne klopsiki.
- Ziemniaki pokroić na plasterki.
- Przygotować beszamel. W rondlu stopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dolać porcjami mleko, nieustannie mieszając, zagotować. Przyprawić solą i gałką muszkatołową.
- Formę do zapiekania posmarować masłem.
- Dno i boki naczynia wyłożyć plastrami ziemniaków. Na ziemniakach ułożyć klopsiki w równych odstępach, między klopsiki wsunąć plasterki ziemniaka.
- Całość zalać sosem beszamelowym, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika. Piec w 180°C przez 30 minut.