Klopsiki z ziemniakami zapiekane pod beszamelem

2021-03-29
Klopsiki z ziemniakami zapiekane pod beszamelem
Autor: Shutterstock Klopsiki z ziemniakami zapiekane pod beszamelem bardzo łatwo przygotować
łatwy
45 min
4

Klopsiki z ziemniakami zapiekane pod beszamelem to jednogarnkowe danie na posiłek przy wspólnym stole. Soczyste pulpety wołowe i rozpływające się w ustach ziemniaki, wszystko połączone maślanym sosem beszamelowym. Po prostu palce lizać! Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się prostotą smaków doskonałych. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki soli
  •  
  • 4 ziemniaki, obrane i ugotowane
  •  
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 l mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  •  
  • 1 łyżka masła
  • 150 g sera żółtego, startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mieloną wołowinę połączyć z natką pietruszki, czosnkiem i pieprzem, dolać 2-4 łyżki wody i wyrobić na gładką masę. Uformować kształtne klopsiki. 
  • Ziemniaki pokroić na plasterki.
  • Przygotować beszamel. W rondlu stopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dolać porcjami mleko, nieustannie mieszając, zagotować. Przyprawić solą i gałką muszkatołową.
  • Formę do zapiekania posmarować masłem.
  • Dno i boki naczynia wyłożyć plastrami ziemniaków. Na ziemniakach ułożyć klopsiki w równych odstępach, między klopsiki wsunąć plasterki ziemniaka. 
  • Całość zalać sosem beszamelowym, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika. Piec w 180°C przez 30 minut.