Gniazdka z mięsa mielonego z sadzonym jajkiem - pyszne, soczyste i efektowne danie

Gniazdka z mięsa mielonego z sadzonym jajkiem to bardzo efektowne, choć niedrogie danie obiadowe. Pięknie prezentuje się na talerzu w towarzystwie zielonej sałaty lub kolorowej sałatki ze świeżych warzyw. Przygotowanie gniazdek z sadzonym jajkiem nie jest też specjalnie skomplikowane. Wystarczy odpowiednio uformować mięso i wybrać niewielkie jajka, które zmieszczą się do gniazdka. Najlepiej kupić jajka od kur liliputek lub w wersji droższej - przepiórcze.
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 czerstwa bułka
5 niedużych jajek
2 łyżki tartego żółtego sera
sól i pieprz
bułka tarta
olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mięso wymieszać z cebulą, odciśniętą bułka i 1 jajkiem. Posolić i popieprzyć do smaku.
Dokładnie połączyć składniki, a jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać nieco tartej bułki.
Masę podzielić na 4 części, z każdej uformować kulkę i zrobić w niej wgłębienie.
Tak przygotowane kotlety obsypać obficie tartą bułką i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na ok. 15 min.
Gdy kotlety się zrumienią wyjąć blaszkę i do każdego zagłębienia wsypać odrobinę tartego sera i wybić jajko.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze ok 5 minut, aż jajka się zetną.
Z jakiego mięsa przygotować mielone gniazdka?
To z jakiego mięsa przygotujemy to danie zależy od indywidualnych upodobań. DO ich przygotowania można użyć mięsa mielonego drobiowego, wieprzowego lub wołowego. Wersja drobiowa jest najdelikatniejsza i najmniej tłusta, zwłaszcza jeśli użyjemy mielonych piersi. Wieprzowe gniazdka są bardziej tłuste, ale także bardziej soczyste. Wersja z mieloną wołowiną jest najbardziej wykwintna i świetnie smakuje przyprawiona na lekko pikantnie - na przykład odrobiną chili.
Polecamy też:
Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste kotlety
Mięso mielone i szklanka kefiru: genialny trik na placuszki drobiowe
Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą