Gniazdka z mięsa mielonego z sadzonym jajkiem - pyszne, soczyste i efektowne danie
Gniazdka z mięsa mielonego z sadzonym jajkiem to bardzo efektowne, choć niedrogie danie obiadowe. Pięknie prezentuje się na talerzu w towarzystwie zielonej sałaty lub kolorowej sałatki ze świeżych warzyw. Przygotowanie gniazdek z sadzonym jajkiem nie jest też specjalnie skomplikowane. Wystarczy odpowiednio uformować mięso i wybrać niewielkie jajka, które zmieszczą się do gniazdka. Najlepiej kupić jajka od kur liliputek lub w wersji droższej - przepiórcze.
Z jakiego mięsa przygotować mielone gniazdka?
To z jakiego mięsa przygotujemy to danie zależy od indywidualnych upodobań. DO ich przygotowania można użyć mięsa mielonego drobiowego, wieprzowego lub wołowego. Wersja drobiowa jest najdelikatniejsza i najmniej tłusta, zwłaszcza jeśli użyjemy mielonych piersi. Wieprzowe gniazdka są bardziej tłuste, ale także bardziej soczyste. Wersja z mieloną wołowiną jest najbardziej wykwintna i świetnie smakuje przyprawiona na lekko pikantnie - na przykład odrobiną chili.
Polecamy też:
Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste kotlety
Mięso mielone i szklanka kefiru: genialny trik na placuszki drobiowe
Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą
Odświętne mielone z pysznym nadzieniem maślano-serowym
Fantastyczne mielone w koszyczkach
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- 5 niedużych jajek
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Mięso wymieszać z cebulą, odciśniętą bułka i 1 jajkiem. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Dokładnie połączyć składniki, a jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać nieco tartej bułki.
- Masę podzielić na 4 części, z każdej uformować kulkę i zrobić w niej wgłębienie.
- Tak przygotowane kotlety obsypać obficie tartą bułką i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na ok. 15 min.
- Gdy kotlety się zrumienią wyjąć blaszkę i do każdego zagłębienia wsypać odrobinę tartego sera i wybić jajko.
- Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze ok 5 minut, aż jajka się zetną.