Obłędne nóżki kurczaka zapieczone w sekretnym sosie: łatwy przepis na obfity obiad palce oblizać!
Mięso mielone i szklanka kefiru: genialny trik na tanie i soczyste placuszki drobiowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczyste i pyszne placuszki drobiowe
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Mięsne placuszki zamiast tradycyjnych mielonych? Tania i pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Soczyste placuszki na pewno zyskają wasz aplauz.
Składniki
500 g mielonego mięsa drobiowego: z indyka lub z kurczaka
1 cebula
1 jajko
250 ml kefiru
2-4 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce lub zmiksować na puree.
Do mięsa mielonego dodać puree z cebuli, jajko i kefir. Wymieszać na jednorodną masę.
Najpierw dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Konsystencja masy powinna przypominać ciasto na placki ziemniaczane. Dość rzadka masa nie powinna spływać z łyżki. Jeśli spływa, ponownie dodać mąkę, po 1 łyżce i wymieszać.
Kłaść łyżką na gorący olej i smażyć do zrumienienia z obu stron.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska