Mięso mielone i szklanka kefiru: genialny trik na tanie i soczyste placuszki drobiowe

Mięso mielone i szklanka kefiru: genialny trik na tanie i soczyste placuszki drobiowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste i pyszne placuszki drobiowe 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mięsne placuszki zamiast tradycyjnych mielonych? Tania i pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Soczyste placuszki na pewno zyskają wasz aplauz.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego: z indyka lub z kurczaka

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 250 ml kefiru

  • 2-4 łyżki mąki pszennej

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać, zetrzeć na tarce lub zmiksować na puree.

  • Do mięsa mielonego dodać puree z cebuli, jajko i kefir. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Najpierw dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Konsystencja masy powinna przypominać ciasto na placki ziemniaczane. Dość rzadka masa nie powinna spływać z łyżki. Jeśli spływa, ponownie dodać mąkę, po 1 łyżce i wymieszać.

  • Kłaść łyżką na gorący olej i smażyć do zrumienienia z obu stron.

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9