Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny trik na soczyste kotlety

Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny trik na soczyste kotlety

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wieprzowe mielone z dodatkiem tartego jabłka są pysznie soczyste 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mielone wieprzowe z dodatkiem jabłka i cebuli to sprytny trik na soczyste kotlety. Wasza rodzina będzie zachwycona. A jeśli macie opory przed użycie jabłka, przypominamy, że wieprzowina i jabłka to para doskonała. Enzymy zawarte w miąższu jabłek zmiękczają mięso wieprzowe. 

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego, mielonego

  • 2 zielone jabłka, starte

  • 2 jajka

  • 3/4 szklanki bułki tartej

  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona

  • 1 łyżka natki pietruszki

  • 2 łyżki musztardy stołowej

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. 

  • W misce wymieszać mięso mielone ze startym jabłkiem, zeszkloną cebulą, natką pietruszki, rozmąconymi jajkami, tartą bułką i musztardą. wyrobić na jednolitą masę. 

  • Z masy uformować okrągłe kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

  • Podawać z keczupem, ogórkami małosolnymi i ziemniakami. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7