Prosty sposób na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka taco to eksplozja smaków

Prosty sposób na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka taco to eksplozja smaków
Autor: Shutterstock.com Prosty sposób na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka taco to eksplozja smaków
łatwy
15 min
6

Prosta i łatwa w przygotowaniu zapiekanka dla całej rodziny. To idealny sposób na szybki obiad, który nie tylko świetnie będzie smakował, ale jest również szybki w przygotowaniu. Co więcej, można go dowolnie modyfikować.

Zapiekanka taco idealna na obiad dla całej rodziny. Każdy sobie poradzi

Zapiekanka taco jest nie tylko niezwykle prosta w przygotowaniu, ale również szybka. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków i tekstur, a samo jej przygotowanie nie powinno nas również dużo kosztować. Jest to idealny wybór na danie dla całej rodziny, kiedy nie mamy dużo czasu na stanie przy garach.

Wystarczy kilka składników, by przygotować sycący i pyszny obiad dla całej rodziny. Łączy w sobie niesamowite smaki, ale nie wymaga dużej ilości pracy. To naprawdę prosty sposób na wspaniały obiad dla wszystkich domowników.

Można go również modyfikować. Na przykład, zamiast świeżych pomidorów możemy dodać passatę lub suszone pomidory. Jeśli nie przepadamy za ostrym, bez problemu możemy pominąć dodatek mielonego chili. Możemy również poeksperymentować z rodzajami mięsa.

Możesz do niej dodać również paprykę, fasolę, kukurydzę i całą masę innych warzywnych dodatków - wszystko zależy od ciebie.

To idealny pomysł na obiad, który przygotujemy szybko i bez zbędnych kroków. Wystarczy naprawdę kilka chwil, by móc rozkoszować się tym wspaniałym daniem. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 pomidory
  • garść liści bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki proszku chili
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 opakowanie nachosów
  • 400 g sera tartego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Wołowinę podsmażamy na dużej patelni.
  • Kiedy będzie gotowa, dodajemy posiekane pomidory, cebulę, majonez, chili, kmin, sól i pieprz.
  • Połowę mielonej wołowiny wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Przykrywamy połową nachosów i połową sera.
  • Powtarzamy całość.
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową.
  • Pieczemy około 30 minut.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej