Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz
Dieta bezglutenowa
Jak upiec kaczkę z jabłkami po polsku, by wyszła idealnie soczysta i aromatyczna? Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na kaczkę pieczoną z jabłkami. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest dość prosta do zrobienia. Oto przepis na kaczkę faszerowaną jabłkami według przepisu z programu "Ewa gotuje".
Co podać do kaczki pieczonej z jabłkami?
Wyraziste mięso kaczki doskonale współgra z wszelkiego rodzaju kluskami ziemniaczanymi. Tradycyjnym dodatkiem są kopytka, szare kluski lub kluski śląskie. Szefowie kuchni podając kaczkę, często sięgają po niecodzienne dodatki, jak knedle ze śliwkami. Wypróbujcie różne możliwości i cieszcie się smakiem. Jednak jeśli nie przepadasz za mącznymi dodatkami do kaczki możesz podać ziemniaki z wody, lub delikatne, ziemniaczane puree.
Jakie wino podać do kaczki?
Smak kaczego mięsa najlepiej podkreśli wino wyrwane czerwone. Świetnie sprawdzają się w tej roli wina francuskie - z Bordoux, Burgundii i Prowansji. Kaczka pieczona z jabłkami wyśmienicie smaku również z pełnym i wyrazistym w smaku winem białym - oczywiście wytrawnym. Polecamy zwłaszcza trunki ze szczepów pinot gris, pinot blank i riesling.
Sprawdź też nasze inne przepisy na kaczkę:
Kaczka pieczona z jabłkami i żurawinami
Pierś z kaczki w śliwkowej glazurze
Kaczka w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone
Przepis Ewy Wachowicz na kaczkę z jabłkami
SKŁADNIKI
- 1 kaczka
- 0,5 łyżki pieprzu
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki majeranku
- 8 jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaczkę natrzyj przyprawami.
- Obierz cztery jabłka i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je na ćwiartki. Posyp je łyżką majeranku i włóż do kaczego brzuszka. Zszyj nitką bawełnianą, aby kaczka się nie rozpadła w trakcie pieczenia.
- Brytfannę wysmaruj tłuszczem i ułóż na niej kaczkę. Piecz ją przez ok. 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Gdy kaczka ma już złocisty kolor, przykryj ją folią aluminiową.
- Po około godzinie pieczenia wytopi się tłuszcz z kaczki. Jedną do dwóch łyżeczek płynnego smalcu przelej na patelnię i zabierz się na duszenie jabłek.
- Pozostałe 4 jabłka pokrój najpierw na ćwiartki, a następnie jeszcze na pół. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz i dodaj do nich sok z cytryny oraz cukier. Dodaj jeszcze odrobinę majeranku. Duś pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie zagotują.
- Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj z uprażonymi jabłkami.