Już nie robię mielonych, ani klopsików. W moim domu hitem są kotlety siekańce
Kotlety są pyszne i łatwe do przygotowania, dlatego tak często goszczą na naszych stołach. Wśród przepisów na kotlety znajduje się nowość, dzięki której pulpety czy mielone odejdą w zapomnienie. Siekańce to miękkie i soczyste kotlety mięsne, które świetnie sprawdzą się na obiad. Odkryjcie nowy przepis na kotlety siekańce i zaskoczcie bliskich tym oryginalnym daniem obiadowym.
Z czego zrobić siekańce?
Kotlety siekańce składają się kilku podstawowych produktów, które są w sklepach przez cały rok. Często wykorzystuje się je do zrobienia kotletów mielonych czy klopsików. Aby samodzielnie zrobić siekańce wystarczy tylko pięć produktów, dwie tradycyjne przyprawy oraz olej lub masło klarowane do smażenia. Mięso powinno być jak najświeższe, dlatego należy kupić je w sprawdzonym sklepie i od razu wykorzystać do zrobienia siekańców.
Lista składników potrzebnych do usmażenia kotletów siekańców na obiad jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- mięso – drobiowe, wieprzowe lub wołowe
- mleko
- czerstwa kajzerka
- cebula
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- olej lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić siekańce?
Siekańce to pyszna odmiana dla tradycyjnych kotletów mielonych, pulpetów czy klopsów. Przepis nie jest trudny i nie zajmuje dużo czasu przy kuchennym blacie. Wystarczy połączyć składniki, uformować kotlety i usmażyć je na patelni. To łatwy przepis na pyszne domowe kotlety w nowym wydaniu.
Jak więc robi się soczyste i miękkie kotlety z siekanego mięsa? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia pracę. Sekretem smaku tych wyśmienitych kotletów jest sposób przygotowania. Mięsa nie mieli się w maszynce, a bardzo drobno sieka i miesza z pozostałymi składnikami. Przed smażeniem wierzch nacina się nożem w kratkę. To charakterystyczna cecha siekańców.
- 1. krok – posiekanie mięsa i wymieszanie go z namoczoną w mleku kajzerką, posiekaną cebulą, bułką tartą i przyprawami
- 2. krok – uformowanie kotletów siekańców i nacięcie ich w kratkę
- 3. krok – usmażenie siekańców na maśle klarowanym lub oleju na patelni
Jak podawać siekańce?
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku kotlety siekańce to pyszny przepis na klasyczny domowy obiad. Warto podać do nich kremowe purèe lub pieczone ziemniaki. Posiłek wzbogacą domowe surówki, które sprawią, że obiad będzie kompletny. Poniżej znajdziecie kilka prostych i szybkich przepisów na smakowite i soczyste surówki, które idealnie komponują się z kotletami siekańcami.
- Sałatę podaję tylko z tym sosem. Smakuje obłędnie i pasuje do każdego obiadu
- Poznaj wyjątkowy przepis na mizerię z twistem, który przeniesie cię w czasy dzieciństwa. Warto!
- Pokrój warzywa i wymieszaj z tą zalewą. Lepszej surówki na majówkę nie jadłeś
- Surówka z młodej kapusty z majonezem. Chrupiąca dawka witamin i smaku
- Szybka surówka z rzodkiewki do obiadu: przepis na surówkę rzodkiewkową
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny
- 1/2 szklanki mleka
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić.
- Mięso drobno posiekać i przełożyć do miski.
- Dodać odsączoną z mleka kajzerkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wsypać bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety i układać je na desce. Wierzch każdego kotleta naciąć w kratkę.
- Na patelni rozgrzać olej i roztopić masło klarowane. Kotlety smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami oraz chrupiącą surówką.