Grillowane kotlety schabowe. Zrób marynatę z whiskey i miodem, a zapomnisz o innej
Dieta bezglutenowa
Jak zrobić kotlety schabowe z grilla? Najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie tego przepisu i przyrządzenie obłędnych kotletów ze schabu, których smak podkręca marynata z dodatkiem whiskey, miodu i musztardy. W środku kotletów znajdują się dodatkowe składniki doskonale łączące się z delikatnym schabem. Oto sprawdzony przepis na grillowane kotlety schabowe.
Jak zrobić marynatę do schabu z grilla?
Przygotowanie marynaty to pierwszy krok w tym łatwym przepisie. Do miseczki należy wlać whiskey i oliwę z oliwek. Następnie dodaje się pikantny ketchup, miód i ostrą musztardę. Smak marynaty podkręci uniwersalna przyprawa do mięs. Całość należy dokładnie wymieszać i natrzeć wieprzowinę.
Jak zrobić kotlety schabowe z grilla?
- Przepis na schab z grilla jest prosty. Mięso przyrządza się w kilku łatwych krokach.
- To dość szybki przepis na grillowane kotlety schabowe. Trzeba jednak pamiętać, że kotlety powinny spędzić w marynacie z whiskey i miodu przynajmniej pół godziny. W tym czasie można zrobić pyszną i kolorową sałatkę.
- Na liście składników znajdują się produkty łatwo dostępne. Część z nich na pewno macie w domu.
- Do tego dania najlepiej wykorzystać schab z kością.
- Kotlety schabowe można robić przez cały rok. Pysznie smakują z grilla, ale można też usmażyć je na patelni grillowej lub upiec w piekarniku.
Z czym podać kotlety schabowe z grilla?
Grillowany schab świetnie smakuje z kolorową warzywną sałatką lub chrupiącą surówką. Do kotletów można podać pieczone na grillu warzywa. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami i masłem ziołowym.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe z kością
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g sera pleśniowego
marynata do schabu:- 30 ml whiskey
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć ketchup, miód i musztardę. Wlać whiskey i oliwę z oliwek. Doprawić przyprawą do mięs i dokładnie wymieszać.
- Każdy kotlet naciąć, aby powstała kieszonka. Do kieszonek włożyć pokrojone w kostkę boczek i ser pleśniowy. Spiąć wykałaczkami.
- Kotlety nasmarować marynatą, przełożyć do miski i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Schabowe grillować z obu stron, aż staną się rumiane.
- Podawać na gorąco z chrupiącą sałatką.