Grillowane kotlety schabowe. Zrób marynatę z whiskey i miodem, a zapomnisz o innej

grillowane kotlety schabowe
Autor: Shutterstock Grillowane kotlety schabowe są pyszne i soczyste dzięki marynacie z whiskey i miodem.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Jak zrobić kotlety schabowe z grilla? Najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie tego przepisu i przyrządzenie obłędnych kotletów ze schabu, których smak podkręca marynata z dodatkiem whiskey, miodu i musztardy. W środku kotletów znajdują się dodatkowe składniki doskonale łączące się z delikatnym schabem. Oto sprawdzony przepis na grillowane kotlety schabowe.

Jak zrobić marynatę do schabu z grilla?

Przygotowanie marynaty to pierwszy krok w tym łatwym przepisie. Do miseczki należy wlać whiskey i oliwę z oliwek. Następnie dodaje się pikantny ketchup, miód i ostrą musztardę. Smak marynaty podkręci uniwersalna przyprawa do mięs. Całość należy dokładnie wymieszać i natrzeć wieprzowinę.

Jak zrobić kotlety schabowe z grilla?

  • Przepis na schab z grilla jest prosty. Mięso przyrządza się w kilku łatwych krokach.
  • To dość szybki przepis na grillowane kotlety schabowe. Trzeba jednak pamiętać, że kotlety powinny spędzić w marynacie z whiskey i miodu przynajmniej pół godziny. W tym czasie można zrobić pyszną i kolorową sałatkę.
  • Na liście składników znajdują się produkty łatwo dostępne. Część z nich na pewno macie w domu.
  • Do tego dania najlepiej wykorzystać schab z kością.
  • Kotlety schabowe można robić przez cały rok. Pysznie smakują z grilla, ale można też usmażyć je na patelni grillowej lub upiec w piekarniku.

Z czym podać kotlety schabowe z grilla?

Grillowany schab świetnie smakuje z kolorową warzywną sałatką lub chrupiącą surówką. Do kotletów można podać pieczone na grillu warzywa. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami i masłem ziołowym.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g sera pleśniowego

  • marynata do schabu:
  • 30 ml whiskey
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć ketchup, miód i musztardę. Wlać whiskey i oliwę z oliwek. Doprawić przyprawą do mięs i dokładnie wymieszać.
  • Każdy kotlet naciąć, aby powstała kieszonka. Do kieszonek włożyć pokrojone w kostkę boczek i ser pleśniowy. Spiąć wykałaczkami.
  • Kotlety nasmarować marynatą, przełożyć do miski i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Schabowe grillować z obu stron, aż staną się rumiane.
  • Podawać na gorąco z chrupiącą sałatką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
więcej