Jaka jest różnica między szkocką whisky, irlandzką whiskey a burbonem?

2022-11-04 16:46

Whisky whiskey nierówna. Każda whisky ma swój niepowtarzalny smak. Jęczmień wykorzystywany do produkcji szkockiej jest wędzony w torfowym dymie, irlandzka whiskey jest trzykrotnie destylowana, zaś burbon jest filtrowany przez węgiel drzewny. Czym jeszcze się różnią te trunki?

Whisky, whiskey czy burbon.
Autor: Shutteratock Whisky to produkt szkocki, whiskey pochodzi z Irlandii, a bourbon z USA.

Szkocka whisky, irlandzka whiskey, amerykański burbon: czym się różnią?

Whisky to popularny napój alkoholowy powstały w wyniku destylacji zacieru zbożowego, dojrzewający w drewnianych beczkach - zazwyczaj w tych beczkach leżakowały wcześniej inne trunki, co wpływa na smak whisky. Whisky jest produkowana niemal na całym świecie, w efekcie produkty o różnych nazwach i pochodzeniu znacząco różnią się od siebie.

Szkocka to whisky produkowana tylko w Szkocji. Niektórzy uważają ją za odrębny gatunek alkoholu. Dzieli się ją na dwa podstawowe rodzaje: single malt i blended. Single malt to taka whisky, do produkcji której używa się tylko słodu jęczmiennego, zaś blended to mieszanka whisky z różnych zbóż. Whisky, by zasłużyć na swoje miano, musi dojrzewać w dębowych beczkach przez minimum 3 lata.

  • Produkowana z jęczmienia lub mieszanki jęczmienia z innymi zbożami
  • Jęczmień wykorzystywany do produkcji tej whisky jest wędzony w torfowym dymie, dzięki czemu szkocka ma ziemisto-dymny posmak.
  • Szkoci swoją whisky destylują dwukrotnie.

Irlandzka whiskey produkowana jest, czego można się łatwo domyślić, tylko w Irlandii. Do jej produkcji używa się jęczmienia i jego słodu. Irlandczycy nie wędzą jęczmienia. Whiskey, podobnie jak szkocka, dojrzewa w dębowych beczkach przez minimum 3 lata. Różnica podstawowa między tymi dwoma gatunkami alkoholu polega na procesie destylacji.

  • Produkowana z jęczmienia, bez domieszek innych zbóż.
  • W przeciwieństwie do szkockiej, irlandzka whiskey jest trzykrotnie destylowana.

Burbon to amerykańska odmiana whiskey produkowana z kukurydzy i innych zbóż. Zawartość kukurydzy wynosi minimum 51%. Trunek leżakowany jest w świeżych dębowych beczkach. Ta whiskey jest produkowana w hrabstwie Burbon w stanie Kentucky.

  • Produkowany z kukurydzy, z domieszką innych zbóż.
  • Burbon, czyli amerykańska whiskey jest destylowany tylko raz.
  • Zanim alkohol trafi do beczek, jest filtrowany przez węgiel drzewny.
Jak radzić sobie z kacem Domowe sposoby na kaca
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE