Jaka jest różnica między szkocką whisky, irlandzką whiskey a burbonem?
Whisky whiskey nierówna. Każda whisky ma swój niepowtarzalny smak. Jęczmień wykorzystywany do produkcji szkockiej jest wędzony w torfowym dymie, irlandzka whiskey jest trzykrotnie destylowana, zaś burbon jest filtrowany przez węgiel drzewny. Czym jeszcze się różnią te trunki?
Szkocka whisky, irlandzka whiskey, amerykański burbon: czym się różnią?
Whisky to popularny napój alkoholowy powstały w wyniku destylacji zacieru zbożowego, dojrzewający w drewnianych beczkach - zazwyczaj w tych beczkach leżakowały wcześniej inne trunki, co wpływa na smak whisky. Whisky jest produkowana niemal na całym świecie, w efekcie produkty o różnych nazwach i pochodzeniu znacząco różnią się od siebie.
Szkocka to whisky produkowana tylko w Szkocji. Niektórzy uważają ją za odrębny gatunek alkoholu. Dzieli się ją na dwa podstawowe rodzaje: single malt i blended. Single malt to taka whisky, do produkcji której używa się tylko słodu jęczmiennego, zaś blended to mieszanka whisky z różnych zbóż. Whisky, by zasłużyć na swoje miano, musi dojrzewać w dębowych beczkach przez minimum 3 lata.
- Produkowana z jęczmienia lub mieszanki jęczmienia z innymi zbożami
- Jęczmień wykorzystywany do produkcji tej whisky jest wędzony w torfowym dymie, dzięki czemu szkocka ma ziemisto-dymny posmak.
- Szkoci swoją whisky destylują dwukrotnie.
Irlandzka whiskey produkowana jest, czego można się łatwo domyślić, tylko w Irlandii. Do jej produkcji używa się jęczmienia i jego słodu. Irlandczycy nie wędzą jęczmienia. Whiskey, podobnie jak szkocka, dojrzewa w dębowych beczkach przez minimum 3 lata. Różnica podstawowa między tymi dwoma gatunkami alkoholu polega na procesie destylacji.
- Produkowana z jęczmienia, bez domieszek innych zbóż.
- W przeciwieństwie do szkockiej, irlandzka whiskey jest trzykrotnie destylowana.
Burbon to amerykańska odmiana whiskey produkowana z kukurydzy i innych zbóż. Zawartość kukurydzy wynosi minimum 51%. Trunek leżakowany jest w świeżych dębowych beczkach. Ta whiskey jest produkowana w hrabstwie Burbon w stanie Kentucky.
- Produkowany z kukurydzy, z domieszką innych zbóż.
- Burbon, czyli amerykańska whiskey jest destylowany tylko raz.
- Zanim alkohol trafi do beczek, jest filtrowany przez węgiel drzewny.