Filety z kurczaka po hawajsku. Prosty przepis na obłędny obiad dla całej rodziny

filety z kurczaka po hawajsku
Autor: Shutterstock Filety z kurczaka po hawajsku urzekają smakiem.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Filety z kurczaka po hawajsku to propozycja na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Danie nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Kurczaka w pysznym sosie przyrządza się na jednej patelni. Wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Zobaczcie, jak zrobić pierś kurczaka w nowej odsłonie. Oto sprawdzony przepis na filety z kurczaka po hawajsku, które zachwycają smakiem.

Filety z kurczaka po hawajsku – składniki

Na liście produktów, które niezbędne są do przyrządzenia tego pysznego dania, znajdują się proste i niedrogie składniki. Dostępne są w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku.

Do zrobienia pysznych filetów z kurczaka po hawajsku potrzebne są takie produkty jak:

  • pierś kurczaka
  • śmietanka 30%
  • wędzona szynka
  • ananas z puszki
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek do marynaty
  • przyprawy – czosnek, ostra papryka, zioła prowansalskie, sól i pieprz

Jak zrobić filety z kurczaka po hawajsku?

Pyszny kurczak w sosie z dodatkiem ananasa nie jest trudny. Przepis składa się z kilku banalnych kroków. Czynności nie są skomplikowane, więc nawet osoby, które nie czują się zbyt pewnie kuchni, zrobią to danie na piątkę z plusem.

Jak więc zrobić pierś kurczaka inaczej? Przepis na obłędnego kurczaka po hawajsku jest podzielony na kilka kroków:

  • 1. krok – pokrojenie kurczaka i zamarynowanie go w oliwie z oliwek z przyprawami
  • 2. krok – podsmażenie kurczaka
  • 3. krok – przygotowanie sosu i włożenie do niego podsmażonego kurczaka
  • 4. krok – duszenie kurczaka w sosie

Jak podawać filety z kurczaka po hawajsku?

Miękkie i soczyste filety z kurczaka po hawajsku to uniwersalne danie, które można robić przez cały rok. Sprawdzi się w czasie zabieganego tygodnia. To także pomysł na wielki rodzinny obiad. Rozpływający się w ustach kurczak zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Aby posiłek był kompletny i jeszcze bardziej sycący, filety z kurczaka po hawajsku warto podać z różnymi dodatkami. Pysznie smakuje z pieczonymi ziemniakami czy ryżem. Świetnym dodatkiem są także chrupiące surówki. Idealnie komponuje się z surówką z czerwonej kapusty lub szwedzką mizerią.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kurczaka
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 150 g wędzonej szynki
  • 5 plastrów ananasa w syropie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać oliwę z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Piersi kurczaka przekroić w poprzek na cienkie kotlety.
  • Mięso włożyć do marynaty i dokładnie je natrzeć. Odstawić na 10 minut.
  • Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
  • Na tej samej patelni smażyć pokrojonego w drobną kostkę ananasa i szynkę, często mieszając. Wlać śmietankę i wsypać natkę pietruszki. Wymieszać i zagotować.
  • Do sosu włożyć podsmażonego kurczaka, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut.
  • Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej