Filety z kurczaka po hawajsku. Prosty przepis na obłędny obiad dla całej rodziny
Dieta bezglutenowa
Filety z kurczaka po hawajsku to propozycja na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Danie nie jest trudne i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Kurczaka w pysznym sosie przyrządza się na jednej patelni. Wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Zobaczcie, jak zrobić pierś kurczaka w nowej odsłonie. Oto sprawdzony przepis na filety z kurczaka po hawajsku, które zachwycają smakiem.
Filety z kurczaka po hawajsku – składniki
Na liście produktów, które niezbędne są do przyrządzenia tego pysznego dania, znajdują się proste i niedrogie składniki. Dostępne są w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku.
Do zrobienia pysznych filetów z kurczaka po hawajsku potrzebne są takie produkty jak:
- pierś kurczaka
- śmietanka 30%
- wędzona szynka
- ananas z puszki
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek do marynaty
- przyprawy – czosnek, ostra papryka, zioła prowansalskie, sól i pieprz
Jak zrobić filety z kurczaka po hawajsku?
Pyszny kurczak w sosie z dodatkiem ananasa nie jest trudny. Przepis składa się z kilku banalnych kroków. Czynności nie są skomplikowane, więc nawet osoby, które nie czują się zbyt pewnie kuchni, zrobią to danie na piątkę z plusem.
Jak więc zrobić pierś kurczaka inaczej? Przepis na obłędnego kurczaka po hawajsku jest podzielony na kilka kroków:
- 1. krok – pokrojenie kurczaka i zamarynowanie go w oliwie z oliwek z przyprawami
- 2. krok – podsmażenie kurczaka
- 3. krok – przygotowanie sosu i włożenie do niego podsmażonego kurczaka
- 4. krok – duszenie kurczaka w sosie
Jak podawać filety z kurczaka po hawajsku?
Miękkie i soczyste filety z kurczaka po hawajsku to uniwersalne danie, które można robić przez cały rok. Sprawdzi się w czasie zabieganego tygodnia. To także pomysł na wielki rodzinny obiad. Rozpływający się w ustach kurczak zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Aby posiłek był kompletny i jeszcze bardziej sycący, filety z kurczaka po hawajsku warto podać z różnymi dodatkami. Pysznie smakuje z pieczonymi ziemniakami czy ryżem. Świetnym dodatkiem są także chrupiące surówki. Idealnie komponuje się z surówką z czerwonej kapusty lub szwedzką mizerią.
SKŁADNIKI
- 2 piersi kurczaka
- 330 ml śmietanki 30%
- 150 g wędzonej szynki
- 5 plastrów ananasa w syropie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlać oliwę z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać.
- Piersi kurczaka przekroić w poprzek na cienkie kotlety.
- Mięso włożyć do marynaty i dokładnie je natrzeć. Odstawić na 10 minut.
- Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej kurczaka, aż zacznie się rumienić. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
- Na tej samej patelni smażyć pokrojonego w drobną kostkę ananasa i szynkę, często mieszając. Wlać śmietankę i wsypać natkę pietruszki. Wymieszać i zagotować.
- Do sosu włożyć podsmażonego kurczaka, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut.
- Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.