Chrupiące kotlety de volaille. Zamiast bułki tartej użyj tego składnika

chrupiące de volaille
Autor: Shutterstock Kotlety de volaille w chrupiącej panierce to klasyczne danie w nowej odsłonie.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kotlet de volaille to klasyczne danie obiadowe, które smakuje zawsze i pasuje na każdą okazję. Przyrządzone według tego przepisu kotlety nieco różnią się od tradycyjnych, ale są tak samo pyszne. Do panierki używa się innego składnika, dzięki któremu de volaille są obłędnie chrupiące. Poznajcie łatwy przepis na pyszne i aromatyczne kotlety de volaille w chrupiącej panierce.

Z czego zrobić kotlety de volaille?

W tym łatwym przepisie na chrupiące kotlety de volaille wszystkie składniki są łatwo dostępne o każdej porze roku. Lista składników jest więc krótka i została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to składniki potrzebne do przygotowania kotletów, czyli filety z kurczaka, jajka, przyprawy oraz komosa ryżowa, którą wykorzystuje się jako panierkę. To właśnie dzięki niej de volaille smakują tak pysznie i są super chrupiące. Druga część listy składników obejmuje produkty, z których przyrządza się farsz. Wykorzystuje się więc serek kanapkowy, masło, parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. W tej wersji kotlety de volaille smakują wyśmienicie.

Jak zrobić kotlety de volaille w chrupiącej panierce?

Przepis na pyszne kotlety z kurczaka wypełnione delikatnym farszem nie jest trudny. To łatwa receptura, z której można korzystać przez cały rok. Przepis składa się z kilku prostych kroków, a postępując według nich chrupiące kotlety de volaille udadzą się już za pierwszym razem. Dodatkową zaletą tego dania jest to, że kotlety de volaille piecze się w piekarniku. Dzięki temu są o wiele lżejsze niż te pieczone i mają mniej kalorii.

Przepis został podzielony na kilka prostych etapów:

  • 1. etap – ugotowanie komosy ryżowej
  • 2. etap – przygotowanie farszu
  • 3. etap – rozbicie filetów z kurczaka na cienkie kotlety
  • 4. etap – nałożenie farszu i zawinięcie mięsa w roladki
  • 5. etap – panierowanie kotletów w jajku i komosie ryżowej
  • 6. etap – upieczenie kotlety de volaille w piekarniku

Z czym podawać kotlety de volaille?

Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu chrupiące kotlety de volaille to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Posiłek będzie bardziej sycący, jeżeli do kotletów panierowanych w komosie ryżowej poda się różne dodatki.

Kotlety de volaille w panierce z komosy ryżowej pysznie smakują z pieczonymi ziemniakami, frytkami z cukinii lub warzywnym makaronem. Idealnym dodatkiem są grillowane warzywa. Danie uzupełnią surówki. Sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty czy marchewki. Obiad z kotletami de volaille wzbogaci także domowy dressing lub sos czosnkowy.

SKŁADNIKI

  • 4 piersi z kurczaka
  • 200 g komosy ryżowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • sól i pieprz

  • farsz:
  • 50 g serka kanapkowego
  • 50 g masła
  • 50 g startego parmezanu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Komosę ryżową ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować farsz. Serek kanapkowy wymieszać z masłem, parmezanem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
  • Na każdym kotlecie ułożyć 1/4 farszu i zawinąć w roladkę. Można spiąć wykałaczkami.
  • Kotlety zanurzyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w komosie ryżowej. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić masłem klarowanym.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut, aż kotlety zaczną się rumienić.
  • Podawać z warzywami i surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej