To dzikie warzywo, a nie chwast. Czym jest komosa biała?

2023-07-28 12:55

Zna ją prawie każdy, ale mało osób wie, że jest dzikim warzywem o wyjątkowych walorach smakowych. Komosa biała jest rośliną jadalną, która zazwyczaj traktowana jest jako zwykły chwast. To błąd, ponieważ oprócz smaku zawiera wiele cennych składników odżywczych i ma pozytywny wpływ na zdrowie.

komosa biała
Autor: Shutterstock Jadalny chwast, czyli komosa biała. Czym jest to dzikie warzywo?

Spis treści

  1. Czym jest komosa biała?
  2. Czy komosa biała jest jadalna?
  3. Jak smakuje komosa biała?
  4. Co zrobić z komosy białej?
  5. Komosa biała w ziołolecznictwie
  6. Jak stosować komosę białą?

Czym jest komosa biała?

Komosa biała, zwana także lebiodą, jest rośliną jednoroczną. Botanicy zaliczają ją do rodziny komosowatych. Jest więc spokrewniona ze znaną ze swoich właściwości i smaku komosą ryżową. To roślina samosiewna, która kwitnie od czerwca do października. Ma jasny zielony kolor i pokryta jest srebrzystym meszkiem.

Czy komosa biała jest jadalna?

Chociaż komosa biała uważana jest za chwast, to roślina jadalna i można traktować ją jako dzikie warzywo. Najlepsze są młode rośliny o wysokości nie wyższej niż 15 cm. Jadalne są także pędy i nasiona. Listki są bogate w wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. To źródło białka, błonnika oraz witamin z grupy B, A, C i K. Lebioda zawiera także potas, fosfor, wapń, żelazo i cynk.

Komosy białej nie należy zbierać przy ruchliwych drogach. Nie powinno się spożywać roślin, które porastają pola uprawne, ponieważ absorbuje azotany z nawozów.

Jak smakuje komosa biała?

Listki lebiody cenione są za oryginalny łagodny smak, który przypomina szpinak. Z kolei aromat młodych pędów może kojarzyć się ze szparagami.

Co zrobić z komosy białej?

Komosę białą należy ugotować lub sparzyć wrzącą wodą. Dzięki temu można łatwo pozbyć się saponin, które mogą powodować alergie. Po ugotowaniu i odcedzeniu lebiodę należy opłukać pod bieżącą wodą. Wystarczy ją już tylko osuszyć i wykorzystać do przyrządzenia obłędnie pysznych dań.

Lebioda to jadalna roślina, która po obróbce termicznej może być składnikiem różnych potraw na ciepło i na zimno. To pyszny i zdrowy składnik sosów, potraw z makaronem w roli głównej czy farszów do naleśników. Świetnie smakuje w zapiekankach, zupach i w potrawach wegetariańskich z warzyw. Komosę białą można dodać do sałatki lub przygotować z niej zdrowy zielony koktajl. To smaczny zamiennik szpinaku i szczawiu.

Komosa biała w ziołolecznictwie

Lebioda wykazuje działanie lecznicze i może być naturalnym medykamentem wspomagających leczenie wielu chorób. Komosa biała udrażnia drogi oddechowe w przeziębieniach i infekcjach. Sprawdza się w chorobach układu moczowego. Oczyszcza organizm z toksyn i pozytywnie wpływa na przemianę materii. Ma korzystne działanie na wzrok i układ nerwowy. Uspokaja podczas długotrwałego stresu.

Jak stosować komosę białą?

Suszoną komosę białą można pić w postaci naparu. Jedną łyżeczkę suszu zalewa się wrzątkiem, przykrywa i odstawia do zaprzenia.

Z komosy białej przygotowuje się również okłady. Stosowane zewnętrznie pomogą w szybszym leczeniu oparzeń i stanów zapalnych skóry. Okłady przyspieszą także gojenie się ran.

Lebiodę należy stosować ostrożnie, ponieważ czasem powoduje skutki uboczne. Roślinę można przedawkować, co objawia się nie tylko złym samopoczuciem. Mogą wystąpić problemy z układem trawiennym, alergie czy nawet drgawkami. Szczególnie szkodliwe dla zdrowia są starsze liście i nasiona.

Zobacz galerię i poznaj przepisy na domowe leki.

Beszamel - Jadalne Chwasty