Obłędne keto frytki z cukinii. Bez węglowodanów i bez smażenia

keto frytki z cukinii
Autor: Shutterstock Oto prosty przepis na dietetyczną i pyszną przekąskę, czyli keto frytki z cukinii.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Według zaleceń diety ketogenicznej należy zrezygnować z warzyw zawierających duże ilości węglowodanów. O tradycyjnych frytkach z ziemniaków trzeba niestety zapomnieć. Jednak nic straconego, ponieważ pyszne frytki można przygotować z innych warzyw. Taką pyszną przekąskę można przyrządzić z cukinii. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszne keto frytki z cukinii.

Czy na diecie keto można jeść frytki?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Oczywiście, że można, ale pod pewnymi warunkami. Keto frytki należy przyrządzać z warzyw o niskiej zawartości węglowodanów. Właśnie takim warzywem jest cukinia. To niskokaloryczne warzywo, które jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Keto frytki z cukinii są więc nie tylko wyjątkowo smaczne i chrupiące, ale i zdrowe.

Z czego zrobić frytki na keto?

W tym przepisie na keto frytki wykorzystuje się kilka prostych składników, które pysznie się ze sobą komponują. Na liście składników nie ma ziemniaków. Nie jest też potrzebny olej do smażenia, ponieważ frytki piecze się w piekarniku. Z czego więc zrobić keto frytki? Aby przyrządzić pyszne frytki bez węglowodanów, należy przygotować takie produkty jak:

  • cukinia – zdrowe i zawierające mało węglowodanów warzywo, które jest głównym składnikiem dania
  • jajko – źródło białka, wykorzystuje się je do panierowania frytek
  • mąka migdałowa – nisko węglowodanowa i pełna zdrowych składników mąka, idealna do panierki
  • parmezan – nadaje przyjemnego smaku i aromatu
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić keto frytki z cukinii?

Przepis na pyszne i chrupiące keto frytki z cukinii nie jest skomplikowany. Składa się z kilku prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Pierwszym krokiem jest pokrojenie w słupki cukinii. Obtacza się je w roztrzepanym jajku, a następnie w mące migdałowej wymieszanej ze startym parmezanem. Tak przygotowane frytki z cukinii układa się na blasze do pieczenia i wstawia do piekarnika. Należy go wcześniej rozgrzać do 220 stopni C. Frytki z cukinii piecze się około 15 minut.

Jak podawać keto frytki z cukinii?

Frytki z cukinii, które bez obaw można jeść na diecie keto, to pomysł na smaczną przekąskę prawie bez węglowodanów. Mogą być także dodatkiem do obiadu. Keto frytki z cukinii pysznie smakują z rożnymi sosami przyrządzonymi na bazie jogurtu. Sprawdzi się więc sos czosnkowy. Można je też zaserwować z tradycyjnym łagodnym lub pikantnym ketchupem.

SKŁADNIKI

  • 3 cukinie
  • 1 jajo
  • ¾ szklanki mąki migdałowej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte cukinie pozbawione końcówek pokroić w niezbyt cienkie słupki o długości około 5 cm.
  • Do miseczki wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Do drugiej miseczki wsypać mąkę migdałową wymieszaną ze startym parmezanem.
  • Cukinię obtaczać w jajku, a następnie w mące z parmezanem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 15 minut, aż frytki staną się rumiane.
  • Podawać z sosem jogurtowym lub czosnkowym czy ketchupem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
więcej