Biorę udka kurczaka i te przyprawy. To dzięki nim skórka jest chrupiąca, a mięso miękkie i soczyste

pieczone udka kurczaka w przyprawach
Autor: Shutterstock Odkryj przepis na obiad, który robi się sam. Pieczone udka w przyprawach zawsze się udają.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Jak zrobić dobre udka z kurczaka w piekarniku? Odpowiedzią jest prosty i sprawdzony przepis, który znajdziecie poniżej. Pyszne i aromatyczne udka kurczaka w przyprawach z piekarnika to pomysł na znakomity obiad dla całej rodziny. To danie robi się praktycznie samo. Przekonajcie się sami i poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na smakowite udka pieczone w przyprawach.

Czym przyprawić udka z kurczaka do pieczenia w piekarniku?

Udka kurczaka w przyprawach przyrządzone według tego przepisu są przepyszne. Skórka jest obłędnie chrupiąca, a mięso jest soczyste i miękkie. Dzieje się tak za sprawą odpowiedniej mieszanki przypraw i ziół z oliwą z oliwek. Sprawiają, że udka kurczaka smakują tak dobrze, a ich aromat urzeka już w czasie pieczenia.

Jakie więc przyprawy i zioła są potrzebne do przyrządzenia najlepszych udek kurczaka? Na liście niezbędnych składników znalazły się więc takie przyprawy i zioła jak:

  • słodka papryka
  • chili
  • majeranek
  • kurkuma
  • cukier
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić pieczone udka kurczaka w przyprawach?

Pełne smaku i aromatu udka kurczaka pieczone w przyprawach to danie łatwe i w miarę szybkie. Czynności są dziecinnie proste. Poradzi sobie z nimi każdy. Nawet ci, którzy mają dwie lewe ręce, zrobią to danie na medal. Lista składników nie jest długa i obejmuje głównie przyprawy i zioła, które odpowiadają za wyjątkowość tego dania. Można je kupić w prawie każdym sklepie. Jeżeli gotujecie w domu na co dzień, na pewno macie je w kuchennej szafce.

Jak upiec udka z kurczaka w przyprawach? Z tym przepisem jest to łatwe i zawsze się udaje. Udka wychodzą soczyste z chrupiącą skórką. Nawet rękaw nie jest potrzebny, aby osiągnąć taki efekt.

  • 1. krok – przygotowanie mieszanki z przypraw, ziół i oliwy z oliwek
  • 2. krok – natarcie mięsa przyprawami i schłodzenie w lodówce
  • 3. krok – upieczenie kurczaka w przyprawach w piekarniku

Z czym podawać pieczone udka kurczaka w przyprawach?

Wyśmienite udka kurczaka pieczone w aromatycznych przyprawach to prosty przepis na obłędny obiad dla całej rodziny. Danie robi się praktycznie samo i błyskawicznie znika z talerzy. Aby posiłek był bardziej sycący i kompletny, warto wzbogacić go o ziemniaki, warzywa na ciepło czy kaszę. Obowiązkowym dodatkiem są domowe surówki, które idealnie komponują się z pieczonymi w przyprawach udkami kurczaka. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na zdrowe i chrupiące surówki idealne na obiad.

SKŁADNIKI

  • 12 udek kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przesypać słodką paprykę, majeranek, kurkumę, cukier, chili oraz sól i pieprz. Wymieszać.
  • Wlać oliwę z oliwek i wymieszać, tak aby powstała marynata.
  • Udka przełożyć do miski i natrzeć przyprawami. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Wyjąć z lodówki i odstawić, aby kurczak nabrał temperatury pokojowej.
  • Następnie mięso przełożyć do formy do zapiekania. Skropić pozostałą w misce marynatą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
  • Podawać na obiad z ziemniakami i surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej