Biorę udka kurczaka i te przyprawy. To dzięki nim skórka jest chrupiąca, a mięso miękkie i soczyste

Dieta bezglutenowa
Jak zrobić dobre udka z kurczaka w piekarniku? Odpowiedzią jest prosty i sprawdzony przepis, który znajdziecie poniżej. Pyszne i aromatyczne udka kurczaka w przyprawach z piekarnika to pomysł na znakomity obiad dla całej rodziny. To danie robi się praktycznie samo. Przekonajcie się sami i poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na smakowite udka pieczone w przyprawach.
Czym przyprawić udka z kurczaka do pieczenia w piekarniku?
Udka kurczaka w przyprawach przyrządzone według tego przepisu są przepyszne. Skórka jest obłędnie chrupiąca, a mięso jest soczyste i miękkie. Dzieje się tak za sprawą odpowiedniej mieszanki przypraw i ziół z oliwą z oliwek. Sprawiają, że udka kurczaka smakują tak dobrze, a ich aromat urzeka już w czasie pieczenia.
Jakie więc przyprawy i zioła są potrzebne do przyrządzenia najlepszych udek kurczaka? Na liście niezbędnych składników znalazły się więc takie przyprawy i zioła jak:
- słodka papryka
- chili
- majeranek
- kurkuma
- cukier
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić pieczone udka kurczaka w przyprawach?
Pełne smaku i aromatu udka kurczaka pieczone w przyprawach to danie łatwe i w miarę szybkie. Czynności są dziecinnie proste. Poradzi sobie z nimi każdy. Nawet ci, którzy mają dwie lewe ręce, zrobią to danie na medal. Lista składników nie jest długa i obejmuje głównie przyprawy i zioła, które odpowiadają za wyjątkowość tego dania. Można je kupić w prawie każdym sklepie. Jeżeli gotujecie w domu na co dzień, na pewno macie je w kuchennej szafce.
Jak upiec udka z kurczaka w przyprawach? Z tym przepisem jest to łatwe i zawsze się udaje. Udka wychodzą soczyste z chrupiącą skórką. Nawet rękaw nie jest potrzebny, aby osiągnąć taki efekt.
- 1. krok – przygotowanie mieszanki z przypraw, ziół i oliwy z oliwek
- 2. krok – natarcie mięsa przyprawami i schłodzenie w lodówce
- 3. krok – upieczenie kurczaka w przyprawach w piekarniku
Z czym podawać pieczone udka kurczaka w przyprawach?
Wyśmienite udka kurczaka pieczone w aromatycznych przyprawach to prosty przepis na obłędny obiad dla całej rodziny. Danie robi się praktycznie samo i błyskawicznie znika z talerzy. Aby posiłek był bardziej sycący i kompletny, warto wzbogacić go o ziemniaki, warzywa na ciepło czy kaszę. Obowiązkowym dodatkiem są domowe surówki, które idealnie komponują się z pieczonymi w przyprawach udkami kurczaka. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na zdrowe i chrupiące surówki idealne na obiad.
- Szatkuję białą kapustę i mieszam z tym obłędnym sosem. Letnia surówka pasuje do każdego obiadu i grilla
- Kroję 3 pomidory i mieszam z oryginalnym sosem. Ta surówka to najlepszy dodatek do obiadu
- Surówka z surowej cukinii – banalnie prosta, obłędnie smaczna i idealna do obiadu
- Surówkę z kapusty pekińskiej podaję z tym zielonym sosem. To pyszny, łatwy i szybki dodatek do obiadu
SKŁADNIKI
- 12 udek kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki mielonego chilli
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przesypać słodką paprykę, majeranek, kurkumę, cukier, chili oraz sól i pieprz. Wymieszać.
- Wlać oliwę z oliwek i wymieszać, tak aby powstała marynata.
- Udka przełożyć do miski i natrzeć przyprawami. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Wyjąć z lodówki i odstawić, aby kurczak nabrał temperatury pokojowej.
- Następnie mięso przełożyć do formy do zapiekania. Skropić pozostałą w misce marynatą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
- Podawać na obiad z ziemniakami i surówką.