Dlaczego warto używać ziół i przypraw? Przyprawy w kuchni i ziołolecznictwie

2016-07-25 13:39

Każdy ma kuchni przyprawy ziołowe i korzenne, bo szczypta majeranku lub pieprzu nadaje daniu wyrazisty smak i aromat. Ale przyprawy nie tylko podnoszą walory smakowe potraw. Korzystnie wpływają też na zdrowie, mają bowiem właściwości lecznicze. Przyprawy mogą więc pomóc złagodzić różne dolegliwości. Jakie przyprawy do czego i na co pomagają?

dlaczego_warto_uzywac_ziol_przyprawy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przyprawy i zioła to nie tylko wyrazisty aromat, lecz także samo zdrowie

Popularne przyprawy i ich właściwości

Majeranek – poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, dlatego dodaje się go do tłustych, ciężkostrawnych dań, np. grochówki, pieczonego boczku, żurku z kiełbasą. Poza tym łagodzi mdłości i działa przeciwzapalnie. Należy go dodawać pod koniec gotowania, bo pod wpływem wysokiej temperatury traci aromat.

Oregano – należy do tej samej rodziny co majeranek, aczkolwiek jego smak jest inny. Oregano jest skutecznym środkiem na przeziębienie i grypę. Obniża gorączkę i łagodzi kaszel, ponieważ ułatwia wykrztuszanie flegmy. Podobnie jak majeranek wspomaga trawienie. Nie traci szybko smaku podczas gotowania. Dobrze się komponuje z rybami, mięsem, bakłażanem, sosem pomidorowym.

Rozmaryn­ –  korzystnie działa przede wszystkim na układ pokarmowy. Ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom i gazom, zwiększa wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczu. Jest także dobrym lekiem na zmęczenie, kłopoty z koncentracją, ponieważ poprawia krążenie krwi. Pasuje do jagnięciny, wieprzowiny, dziczyzny, kaczki i niektórych warzyw (bakłażan, cukinia, kapusta).

Szałwia – ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, dlatego napar z tego zioła często jest używany przy zapaleniu dziąseł i gardła. Ogranicza też nocne pocenie u kobiet w okresie klimakterium, poprawia pamięć i nastrój. Szałwię dodaje się do tłustych mięs (wieprzowina, gęś), fasoli, bakłażana, zapiekanek.

Papryka  ostra (chili) – pobudza wydzielanie soków trawiennych, śliny i przyspiesza przemianę materii. A wszystko to za sprawą enzymu o nazwie kapsaicyna. Powoduje on także zwiększenie wydzielania endorfin, a zatem ostra papryka poprawia także nastrój. A dodaje się ją do mięs, sosów, duszonych warzyw.

Kminek – działa rozkurczowo i wiatropędnie, dlatego pomaga przy wzdęciach, kolce jelitowej, gazach. Używa się go do przyprawiania wieprzowiny, kapusty, serów.

Bazylia – działa uspokajająco, poprawia koncentrację i pamięć. Ma też właściwości antyalergiczne, poleca się ją więc przy katarze siennym. To bardzo aromatyczne zioło dodawane jest do wielu potraw. Świeża znakomicie się komponuje z serem mozzarellą i pomidorami.

Tymianekdziała wykrztuśnie, bo pobudza ruchy nabłonka wyściełającego drogi oddechowe i upłynnia wydzielinę. Napar z tymianku warto więc pić przy męczącym kaszlu. Jako przyprawa pasuje do duszonych i pieczonych mięs.

Pieprzpobudza apetyt, ułatwia trawienie, stymulując wydzielanie soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom. Ma również działanie lekko moczopędne i zwiększa wchłanianie selenu oraz witamin z grupy B. Pieprz jest przyprawą uniwersalną. Ożywia smak każdej niemal potrawy. Trzeba tylko pamiętać, że ziarnisty dodajemy na początku gotowania (np. do rosołu), a mielony pod koniec obróbki cieplnej.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE