Biorę kurczaka, ziemniaki i pieczarki. Doskonała zapiekanka to pomysł na treściwy obiad
Dieta bezglutenowa
Zapiekanki to dobry pomysł na rodzinny obiad. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zachwyca. Właśnie taka jest zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami. Sekretem jest smaku jest odpowiednie przygotowanie składników. Chociaż danie wymaga nieco pracy, warto wybrać ten przepis. Zobaczcie, jak zrobić pełną smaku zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami.
Co dodać do zapiekanki z kurczakiem?
W tym sprawdzonym przepisie do przyrządzenia smacznej zapiekanki na obiad wykorzystuje się składniki, które łatwo kupić bez względu na porę roku. Lista niezbędnych produktów została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje główne składniki, przyprawy i dodatki. Druga część stanowi produkty potrzebne do przygotowania sosu, którym zalewa się zapiekankę przed wstawieniem do piekarnika.
Aby przyrządzić tę znakomitą i treściwą zapiekankę, potrzebne są tytułowe składniki, czyli pierś kurczaka i pieczarki. Do zapiekanki dodaje się także ziemniaki, cebulę, boczek, czosnek oraz przyprawy i suszone zioła. Sos przygotowuje się na bazie mleka z dodatkiem śmietany, majonezu, jajka i przypraw.
Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami?
Przepis na znakomitą zapiekankę z ziemniaków z dodatkiem kurczaka i pieczarek jest łatwy, ale wymaga trochę więcej czasu. Danie jest tak dobre i aromatyczne, ponieważ składniki kolejno podsmaża się na tej samej patelni. Czynności nie są jednak skomplikowane. Każdy, bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu, zrobi to pyszne danie na medal.
Jak więc upiec domową zapiekankę wzbogaconą kurczakiem i pieczarkami? To łatwy przepis, z którego mogą skorzystać nawet początkujący.
- 1. krok – ugotowanie ziemniaków
- 2. krok – pokrojenie, doprawienie i usmażenie kurczaka
- 3. krok – podsmażenie boczku
- 4. krok – usmażenie pieczarek z cebulą i czosnkiem
- 5. krok – przełożenie składników do formy i zalanie wcześniej przygotowanym sosem
- 6. krok – upieczenie zapiekanki z kurczakiem i pieczarkami w piekarniku
Z czym podawać zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami?
Pełna smaku i aromatu zapiekanka wzbogacona miękkim i soczystym kurczakiem oraz pieczarkami to propozycja na rodzinny obiad. Danie składa się z różnych składników i jest sycące. Idealnym dodatkiem są domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na chrupiące surówki, które idealnie uzupełnią posiłek.
- Szef kuchni z lokalnego "chińczyka" zdradził mi tajemnicę. Teraz robię najlepszą surówkę w mieście
- Siekam kapustę kiszoną i dodaję ten składnik. Właśnie tak surówkę robiła moja babcia
- Robię pyszną surówkę z 3 tanich warzyw. Pasuje do wszystkich dań
- Pomidory z cebulą podaję tylko z tym sosem. Prostą sałatkę robię w 5 minut
- Zastąp śmietanę jogurtem i dodaj te 2 składniki. W tej wersji mizeria jest o niebo lepsza
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 400 g pieczarek
- 150 g startego sera mozzarella
- 1 cebula
- 20 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
Sos:- 350 ml mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić i odstawić.
- Kurczaka pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano.
- Rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż zacznie się rumienić. Przełożyć do miseczki.
- Na tej samej patelni smażyć kurczaka, aż zacznie się rumienić. Co jakiś czas zamieszać. Przełożyć do boczku.
- Na tej samej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć, aż grzyby zaczną się rumienić. Często mieszać.
- Do formy do zapiekania przełożyć ziemniaki, kurczaka z boczkiem i podsmażone pieczarki z cebulą. Wymieszać.
- Przygotować sos. Mleko wymieszać ze śmietaną i majonezem. Dodać roztrzepane jajko i doprawić solą i pieprzem.
- Składniki w formie zalać sosem. Wierzch posypać startą mozzarellą i przykryć folią aluminiową.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. Następnie zdjąć folię aluminiową i zapiekać jeszcze 10 minut.
- Podawać na ciepło z ulubioną surówką.