Biorę kurczaka, ziemniaki i pieczarki. Doskonała zapiekanka to pomysł na treściwy obiad

zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami
Autor: Shutterstock Podsmaż, przełóż do formy i zapiecz. Ta prosta zapiekanka smakuje zawsze i każdemu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zapiekanki to dobry pomysł na rodzinny obiad. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zachwyca. Właśnie taka jest zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami. Sekretem jest smaku jest odpowiednie przygotowanie składników. Chociaż danie wymaga nieco pracy, warto wybrać ten przepis. Zobaczcie, jak zrobić pełną smaku zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami.

Co dodać do zapiekanki z kurczakiem?

W tym sprawdzonym przepisie do przyrządzenia smacznej zapiekanki na obiad wykorzystuje się składniki, które łatwo kupić bez względu na porę roku. Lista niezbędnych produktów została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje główne składniki, przyprawy i dodatki. Druga część stanowi produkty potrzebne do przygotowania sosu, którym zalewa się zapiekankę przed wstawieniem do piekarnika.

Aby przyrządzić tę znakomitą i treściwą zapiekankę, potrzebne są tytułowe składniki, czyli pierś kurczaka i pieczarki. Do zapiekanki dodaje się także ziemniaki, cebulę, boczek, czosnek oraz przyprawy i suszone zioła. Sos przygotowuje się na bazie mleka z dodatkiem śmietany, majonezu, jajka i przypraw.

Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami?

Przepis na znakomitą zapiekankę z ziemniaków z dodatkiem kurczaka i pieczarek jest łatwy, ale wymaga trochę więcej czasu. Danie jest tak dobre i aromatyczne, ponieważ składniki kolejno podsmaża się na tej samej patelni. Czynności nie są jednak skomplikowane. Każdy, bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu, zrobi to pyszne danie na medal.

Jak więc upiec domową zapiekankę wzbogaconą kurczakiem i pieczarkami? To łatwy przepis, z którego mogą skorzystać nawet początkujący.

  • 1. krok – ugotowanie ziemniaków
  • 2. krok – pokrojenie, doprawienie i usmażenie kurczaka
  • 3. krok – podsmażenie boczku
  • 4. krok – usmażenie pieczarek z cebulą i czosnkiem
  • 5. krok – przełożenie składników do formy i zalanie wcześniej przygotowanym sosem
  • 6. krok – upieczenie zapiekanki z kurczakiem i pieczarkami w piekarniku

Z czym podawać zapiekankę z kurczakiem i pieczarkami?

Pełna smaku i aromatu zapiekanka wzbogacona miękkim i soczystym kurczakiem oraz pieczarkami to propozycja na rodzinny obiad. Danie składa się z różnych składników i jest sycące. Idealnym dodatkiem są domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na chrupiące surówki, które idealnie uzupełnią posiłek.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g pieczarek
  • 150 g startego sera mozzarella
  • 1 cebula
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

  • Sos:
  • 350 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić i odstawić.
  • Kurczaka pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano.
  • Rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż zacznie się rumienić. Przełożyć do miseczki.
  • Na tej samej patelni smażyć kurczaka, aż zacznie się rumienić. Co jakiś czas zamieszać. Przełożyć do boczku.
  • Na tej samej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć, aż grzyby zaczną się rumienić. Często mieszać.
  • Do formy do zapiekania przełożyć ziemniaki, kurczaka z boczkiem i podsmażone pieczarki z cebulą. Wymieszać.
  • Przygotować sos. Mleko wymieszać ze śmietaną i majonezem. Dodać roztrzepane jajko i doprawić solą i pieprzem.
  • Składniki w formie zalać sosem. Wierzch posypać startą mozzarellą i przykryć folią aluminiową.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. Następnie zdjąć folię aluminiową i zapiekać jeszcze 10 minut.
  • Podawać na ciepło z ulubioną surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej