Zapomnij o patelni. Te zdrowe placki zrobisz z 4 składników w piekarniku

placki z awokado
Autor: Shutterstock Są bez mąki i z piekarnika. Zaskocz bliskich tymi obłędnymi plackami.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Co można zrobić z awokado na szybko? Placki z awokado z piekarnika to pomysł na szybki i lekki posiłek, który zachwyci obłędnym smakiem. Przygotowanie jest bardzo łatwe i błyskawiczne, a lista składników krótka. Dzięki temu, że placki piecze się w piekarniku, bez obaw można je wcinać na diecie. Zobaczcie, jak zrobić smakowite pieczone placuszki z dodatkiem awokado.

Z czego zrobić placki z awokado?

Pyszne placuszki bez mąki i proszku do pieczenia robi się z prostych składników. Na liście potrzebnych produktów znalazły się tylko cztery artykuły spożywcze i dwie popularne przyprawy. Zielone placki można robić na okrągło, ponieważ wszystkie składniki są zawsze w sklepach.

Co więc jest potrzebne, aby przygotować domowe placuszki w obłędnym smaku i apetycznym kolorze? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • awokado
  • włoski ser mozzarella
  • jajko
  • sok z cytryny
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić placki z awokado?

Smakowite placuszki z zielonego awokado i włoskiej mozzarelli, które piecze się w piekarniku, robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Przepis został podzielony na poszczególne kroki, więc przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze i szybsze. Ciasto na placki jest gotowe w ciągu kilku minut, a czas pieczenia wynosi nie całe pół godziny.

Jak więc robi się pyszne i lekkie jak chmurka placki z awokado? Ten przepis warto zapisać, ponieważ często będziecie do niego wracać.

  • 1. krok – przygotowanie papki z awokado i soku z cytryny
  • 2. krok – połączenie awokado ze startym serem mozzarella i jajkiem oraz przyprawami
  • 3. krok – upieczenie placków z awokado w piekarniku

Jak podawać placki z awokado?

Domowe pieczone placki, w których pierwsze skrzypce gra zdrowe awokado, to pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę między posiłkami. Placki są lekkie, ponieważ nie zawierają mąki, a dzięki pieczeniu nie nasiąkają tłuszczem. To doskonałe danie podczas diety odchudzającej.

Pełne smaku placki z awokado z piekarnika najlepiej smakują z wytrawnymi dodatkami. Pysznie komponują się z sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Można podać do nich ulubioną wędlinę, pieczoną pierś kurczaka lub wędzonego łososia. W każdej wersji pieczone placki z awokado będą smakować wyśmienicie.

SKŁADNIKI

  • 1 awokado
  • 100 g startego sera mozzarella
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado przekroić na pół. Usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  • Do awokado wsypać startą mozzarellę i wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Z masy formować okrągłe placki i układać je w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Placki podawać na ciepło w towarzystwie sosu czosnkowego i świeżych warzyw.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej