Zapomnij o patelni. Te zdrowe placki zrobisz z 4 składników w piekarniku
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co można zrobić z awokado na szybko? Placki z awokado z piekarnika to pomysł na szybki i lekki posiłek, który zachwyci obłędnym smakiem. Przygotowanie jest bardzo łatwe i błyskawiczne, a lista składników krótka. Dzięki temu, że placki piecze się w piekarniku, bez obaw można je wcinać na diecie. Zobaczcie, jak zrobić smakowite pieczone placuszki z dodatkiem awokado.
Z czego zrobić placki z awokado?
Pyszne placuszki bez mąki i proszku do pieczenia robi się z prostych składników. Na liście potrzebnych produktów znalazły się tylko cztery artykuły spożywcze i dwie popularne przyprawy. Zielone placki można robić na okrągło, ponieważ wszystkie składniki są zawsze w sklepach.
Co więc jest potrzebne, aby przygotować domowe placuszki w obłędnym smaku i apetycznym kolorze? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- awokado
- włoski ser mozzarella
- jajko
- sok z cytryny
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić placki z awokado?
Smakowite placuszki z zielonego awokado i włoskiej mozzarelli, które piecze się w piekarniku, robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Przepis został podzielony na poszczególne kroki, więc przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze i szybsze. Ciasto na placki jest gotowe w ciągu kilku minut, a czas pieczenia wynosi nie całe pół godziny.
Jak więc robi się pyszne i lekkie jak chmurka placki z awokado? Ten przepis warto zapisać, ponieważ często będziecie do niego wracać.
- 1. krok – przygotowanie papki z awokado i soku z cytryny
- 2. krok – połączenie awokado ze startym serem mozzarella i jajkiem oraz przyprawami
- 3. krok – upieczenie placków z awokado w piekarniku
Jak podawać placki z awokado?
Domowe pieczone placki, w których pierwsze skrzypce gra zdrowe awokado, to pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę między posiłkami. Placki są lekkie, ponieważ nie zawierają mąki, a dzięki pieczeniu nie nasiąkają tłuszczem. To doskonałe danie podczas diety odchudzającej.
Pełne smaku placki z awokado z piekarnika najlepiej smakują z wytrawnymi dodatkami. Pysznie komponują się z sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Można podać do nich ulubioną wędlinę, pieczoną pierś kurczaka lub wędzonego łososia. W każdej wersji pieczone placki z awokado będą smakować wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 1 awokado
- 100 g startego sera mozzarella
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado przekroić na pół. Usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Do awokado wsypać startą mozzarellę i wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Z masy formować okrągłe placki i układać je w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Placki podawać na ciepło w towarzystwie sosu czosnkowego i świeżych warzyw.