Zapomnij o mięsie. Teraz steki robi się z tego sezonowego warzywa
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sezon na młodą kapustę jest w pełni. Jednym z nowych przepisów na to wiosenne warzywo są steki z piekarnika. Wystarczy pokroić młodą kapustę, odpowiednio doprawić i dodać dwa proste składniki, aby zyskała obłędny smak, który podbije każdy kubek smakowy. Zobaczcie, jak robi się wyborne pieczone steki z młodej kapusty. Ten przepis jest nie tylko prosty, ale i szybki.
Steki z młodej kapusty – składniki
Młoda kapusta podana w formie steków jest pyszna. Aby przyrządzić ją w tej wersji, nie są potrzebne wyszukane i drogie produkty. Wystarczą dwa dodatki oraz aromatyczny sos. Pyszne steki kapuściane oczarują każdego, kto ich spróbuje.
Co dodać do młodej kapusty, żeby była dobra? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do przygotowania steków warzywnych, a druga obejmuje niezbędne składniki do sosu.
- składniki do steków – młoda kapusta, orzechy włoskie, parmezan, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- składniki do sosu – jogurt naturalny, czosnek, sok z cytryny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i tymianek
Jak zrobić steki z młodej kapusty?
Przepis na pyszne i aromatyczne steki z młodej kapusty nie jest trudny. To prosta receptura, dzięki której łatwo i szybko można przygotować wegetariański obiad. Steki są gotowe w pół godziny.
Jak więc upiec te wyjątkowe wege steki z młodej kapusty? Z tym przepisem jest to bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.
- 1. krok – pokrojenie młodej kapusty i podsmażenie jej na patelni
- 2. krok – pieczenie steków z młodej kapusty w piekarniku przez 10 minut
- 3. krok – posypanie steków kapuścianych orzechami włoskimi i parmezanem i zapiekanie przez 10 minut
- 4. krok – przygotowanie jogurtowego sosu
- 5. krok – podanie steków z młodej kapusty z jogurtowym sosem
Jak podawać steki z młodej kapusty?
Przepis na steki z młodej kapusty warto mieć pod ręką, kiedy sezon na to pyszne i zdrowe warzywo jest w pełni. To świetny pomysł na wegetariański obiad. Sprawdzą się również na kolację i są doskonałą przekąską na imprezę. Steki z młodej kapusty najlepiej smakują na ciepło, ale równie dobre są po ostygnięciu.
Smak steków z młodej kapusty podkręca sos przyrządzony na bazie naturalnego jogurtu. Sprawdzi się też tradycyjny sos czosnkowy lub ziołowy. Steki kapuściane można nieco podkręcić, doprawiając je chili mielonym lub w płatkach. Upieczone steki z młodej kapusty można podać z dodatkiem pokruszonego sera pleśniowego lub fety.
SKŁADNIKI
- 1 młoda kapusta
- 30 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
sos:- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Młodą kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści. Pokroić na ćwiartki lub w grube plastry.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kapustę, aż stanie się rumiana.
- Podsmażoną kapustę przełożyć do formy do zapiekania. Doprawić solą i pieprzem.
- Formę wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
- Wyjąć z piekarnika. Kapustę posypać posiekanymi orzechami i startym parmezanem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 10 minut.
- Kiedy kapusta się piecze, przygotować sos. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Pieczoną kapustę podawać na ciepło z jogurtowym sosem.