Z tej zdrowej kaszy i pieczarek robię szybki obiad. Smakuje zawsze i każdemu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kasza gryczana jest nie tylko smaczna, ale i pełna zdrowia. Mało kto wie, że można wyczarować z niej obłędne dania. Jednym z takich przysmaków jest polska odpowiedź na włoskie risotto, czyli gryczotto. Z dodatkiem aromatycznych pieczarek kasza gryczana smakuje wybornie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na pełną smaku i aromatu gryczotto z pieczarkami.
Co można zrobić z kaszy gryczanej i pieczarek?
Kasza gryczana i pieczarki to pyszny duet, który idealnie sprawdzi się na obiad. Wyborne gryczotto jest daniem wyjątkowo dobrym, aromatycznym i sycącym. Aby je przygotować wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów, które są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie zwala z nóg. Gryczotto z pieczarkami bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie odchudzającej, ponieważ wszystkie składniki wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i substancji odżywczych.
Jak zrobić gryczotto z pieczarkami?
Jeżeli zastanawiacie się, z czym najlepiej smakuje kasza gryczana, odpowiedź znajdziecie w tym prostym przepisie. Wyborne gryczotto z dodatkiem aromatycznych pieczarek jest łatwe, a jego przygotowanie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Danie robi się szybko, więc można je przyrządzić nawet podczas zwykłego tygodnia po przyjściu z pracy do domu.
Jak więc robi się znakomite gryczotto z kaszy gryczanej i pieczarek? To łatwy przepis na smaczny i zdrowy obiad bez mięsa dla całej rodziny.
- 1. krok – ugotowanie kaszy gryczanej
- 2. krok – podsmażenie cebuli z pieczarkami
- 3. krok – wymieszanie kaszy gryczanej z pieczarkami
Czy płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem?
Głównym składnikiem pysznego i aromatycznego gryczotto jest kasza gryczana prażona. Aby uzyskać sypką konsystencję i pozbyć się nadmiaru skrobi, kaszę można opłukać pod zimną wodą. Dopiero po odcieknięciu kaszę gryczaną można ugotować. Do wrzątku warto wsypać trochę soli i wlać odrobinę oleju.
SKŁADNIKI
- 400 g pieczarek
- 200 g kaszy gryczanej prażonej
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na patelnię przełożyć ugotowaną kaszę gryczaną i wsypać natkę pietruszki. Wymieszać i podgrzewać kilka minut.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.