Z tej zdrowej kaszy i pieczarek robię szybki obiad. Smakuje zawsze i każdemu

gryczotto z pieczarkami
Autor: Shutterstock Weź tę kaszę i pieczarki. Znakomite gryczotto to genialny patent na pyszny obiad.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kasza gryczana jest nie tylko smaczna, ale i pełna zdrowia. Mało kto wie, że można wyczarować z niej obłędne dania. Jednym z takich przysmaków jest polska odpowiedź na włoskie risotto, czyli gryczotto. Z dodatkiem aromatycznych pieczarek kasza gryczana smakuje wybornie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na pełną smaku i aromatu gryczotto z pieczarkami.

Co można zrobić z kaszy gryczanej i pieczarek?

Kasza gryczana i pieczarki to pyszny duet, który idealnie sprawdzi się na obiad. Wyborne gryczotto jest daniem wyjątkowo dobrym, aromatycznym i sycącym. Aby je przygotować wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów, które są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie zwala z nóg. Gryczotto z pieczarkami bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie odchudzającej, ponieważ wszystkie składniki wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i substancji odżywczych.

Jak zrobić gryczotto z pieczarkami?

Jeżeli zastanawiacie się, z czym najlepiej smakuje kasza gryczana, odpowiedź znajdziecie w tym prostym przepisie. Wyborne gryczotto z dodatkiem aromatycznych pieczarek jest łatwe, a jego przygotowanie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Danie robi się szybko, więc można je przyrządzić nawet podczas zwykłego tygodnia po przyjściu z pracy do domu.

Jak więc robi się znakomite gryczotto z kaszy gryczanej i pieczarek? To łatwy przepis na smaczny i zdrowy obiad bez mięsa dla całej rodziny.

  • 1. krok – ugotowanie kaszy gryczanej
  • 2. krok – podsmażenie cebuli z pieczarkami
  • 3. krok – wymieszanie kaszy gryczanej z pieczarkami

Czy płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem?

Głównym składnikiem pysznego i aromatycznego gryczotto jest kasza gryczana prażona. Aby uzyskać sypką konsystencję i pozbyć się nadmiaru skrobi, kaszę można opłukać pod zimną wodą. Dopiero po odcieknięciu kaszę gryczaną można ugotować. Do wrzątku warto wsypać trochę soli i wlać odrobinę oleju.

SKŁADNIKI

  • 400 g pieczarek
  • 200 g kaszy gryczanej prażonej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż zaczną się rumienić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Na patelnię przełożyć ugotowaną kaszę gryczaną i wsypać natkę pietruszki. Wymieszać i podgrzewać kilka minut.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej