Wegetariańska cukinia nadziewana warzywami. Zachwycająco lekkie danie obiadowe
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chcesz dziś odpocząć od mięsnych potraw? Przygotuj smaczne danie jarskie - cukinie nadziewane warzywami. Nie dość, że ładnie prezentują się na stole, to jeszcze dbają o twoją linię. Zawierają mało kalorii, mają za to wiele witamin. Oczywiście świetnie smakują. Podajemy przepis na nadziewane cukinie.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę zeszklij na patelni z małą ilością oleju.
- Dodaj pieczarki. Lekko posól, duś chwilę pod przykryciem.
- Zdejmij przykrywkę, odparuj trochę wody i dorzuć paprykę. Duś 2-3 minuty.
- Wymieszaj z tartą bułką, płatkami owsianymi i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Dolej więcej wody, by farsz nie był za gęsty.
- Cukinię przekrój wzdłuż. Wydrąż pestki. Wypełnij cukinię farszem.
- Przełóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanki lub na blachę (w drugim przypadku umieść cukinie w natłuszczonych "papilotach" z aluminiowej folii). Cukinie skrop obficie wodą. Brytfankę przykryj (a "papiloty" z folii u góry zawiń). Piecz cukinie w średnio gorącym piekarniku przez około 45-60 minut.
- Podawaj polane pomidorowym sosem, ewentualnie z dodatkiem ryżu.
Dlaczego warto jeść cukinię?
Bo jest smaczna, niedroga i zdrowa. Cukinia to między innymi znakomite źródło beta karotenu. Już jedna szklanka duszonej lub gotowanej cukinii dostarcza nam tyle żółtego barwnika, że zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na niego. Co więcej gotowanie czy pieczenie nie zmniejsza ilości beta karotenu w cukinii.
Polecamy też:
Cukinia na ostro - jak zrobić smażoną cukinię z chili?
Marynowana na słodko cukinia jak ananas
Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu