Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu

Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gotowanie warzyw na parze, to jeden z najzdrowszych i najbardziej dietetycznych sposobów ich podania. Cukinia jest wyjątkowo wdzięcznym warzywem do takiego sposobu obróbki, gdyż robi się błyskawicznie, jest soczysta i miękka, a z dodatkiem ziół i jogurtu będzie stanowiła doskonały dodatek do obiadu lub do grillowanych mięs lub ryb.

Składniki

  • 4 małe cukinie

  • jogurt 0 proc. tłuszczu

  • łyżka oliwy

  • 2 łyżki musztardy

  • łyżka posiekanych ziół (natka pietruszki, koperek, estragon)

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie umyj i bez obierania pokrój w krążki grubości ok. 1 cm. Ułóż je na wkładce do gotowania na parze i gotuj 10 minut.

  • Jogurt wymieszaj z oliwą, musztardą, posiekanymi ziołami. Sos przypraw solą i pieprzem.

Suszarka do włosów, ekspres do kaw, szczoteczka do zębów w okazyjnych cenach. Szczegółów szukaj na stronie Philips kody rabatowe.

Ocena: 2,7