Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Marynowana na słodko cukinia jak ananas - pyszny dodatek do sałatek i deserów

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tak zamarynowana cukinia smakuje jak ananas z puszki.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Marynowana na słodko cukinia w smaku przypomina ananasa z puszki. Jest słodka i aromatyczna - sprawdzi się świetnie jako dodatek do sałatek i deserów. Można ją również schrupać jako przekąskę. Cukinia a'la ananas skradła nasze serca i kubki smakowe. Polecamy przepis na cukinię marynowaną na słodko, która smakuje jak ananas.
Składniki
3 kg cukinii
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 kg cukru
1 łyżeczka kurkumy
1 opakowanie cukru waniliowego
kilka goździków
kilka kropli aromatu ananasowego
Przygotowanie krok po kroku:
Cukinię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę lub plastry.
Kwasek cytrynowy rozpuścić w 6 szklankach wody i zagotować. Gorącą zalewą zalać cukinię i odstawić na 24 godziny.
Następnego dnia cukinię odcedzić a zalewę ponownie zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami.
Gdy cukier się rozpuści włożyć cukinię i gotować 5-10 min na niewielkim ogniu.
Cukinię ułożyć ciasno w słoikach i zalać zalewą. Pasteryzować 5 minut.
Co kryje w sobie cukinia?
Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, które dostarcza organizmowi całej gamy składników odżywczych. Po pierwsze: beta karoten - jedna szklanka duszonej cukinii pokrywa całkowicie dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Co istotne, obróbka termiczna nie niszczy tego składnika. Po drugie, cukinia to znakomite źródło witamin - B i C oraz minerałów: magnezu i potasu. Po trzecie - luteina, zawarta w cukinii ma dobroczynny wpływ na wzrok.
Polecamy też:
Cukinia kiszona w rulonach - zdrowa i dekoracyjna
Cukinia pasteryzowana w słoikach
Kabaczki marynowane na zimę: chrupiące jak ogórki, pyszne jak marzenie
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska