Tajskie jedzenie idealne na piątek. Curry z dynią zaskoczy bogactwem smaków

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Tajskie jedzenie zdobywa coraz większą popularność. I nie ma się co dziwić. Jest pyszne, aromatyczne i pełne smaku. Jeśli więc nie mamy pomysłu na obiad, bez problemu możemy zrobić przepyszne rozgrzewające danie, które zachwyci każdego.
Wegetariański obiad prosto z Tajlandii. Takiego curry jeszcze nie próbowałeś
Obiad na piątek bez mięsa, ale za to w tajskim i aromatycznym stylu. Przepyszne curry z dynią, soczewicą i szpinakiem zachwyca bogactwem smaków i przeniesie nas na tętniące życiem ulice Bangkoku. To danie jest proste w przygotowaniu, a zapewni sytość na długi czas.
Z tym curry poradzi sobie każdy, nawet amator. Obrać dynię i pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć czerwoną pastę curry lub czosnek, imbir i ostrą paprykę na mleku kokosowym. Następnie dodajemy dynię, cebulę i sól i chwilę podsmażamy.
Dodajemy kurkumę, cieciorkę i kolejną część mleka. Następnie dolewamy całość i gotujemy koło kwadransa. Następnie dodajemy bulion i gotujemy, aż dynia będzie miękka. Nas dam koniec dorzucamy szpinak i mieszamy.
Obiad na piątek bez mięsa. To curry rozbudzi kubki smakowe
Samo przygotowanie tego aromatycznego curry jest więc dziecinnie proste, a z pewnością podbije niejedno serce. Wegetariańskie curry można podawać zarówno z ryżem, jak i z pysznymi chlebkami naan. Dobrze dodać do niego również na górę kolendrę, świeże chili i cząstkę limonki, by całkowicie wydobyć jego smak.
SKŁADNIKI
- Ciecierzyca z puszki
- 300 g dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- imbir
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 150 ml mleczka kokosowego
- 150 ml bulionu warzywnego
- szpinak baby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obieramy kroimy w kostkę.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na patelnie wlewamy 2 łyżki mleczka kokosowego.
- Dodajemy starty imbir, posiekany czosnek i ostrą paprykę.
- Dodajemy dynię, cebulę i sól.
- Smażymy cały czas mieszając.
- Dodajemy kurkumę oraz cieciorkę wraz z kilkoma łyżkami zalewy.
- Dodajemy kolejne 2 łyżki mleka i smażymy.
- Dodajemy resztę mleka i zagotowujemy.
- Gotujemy 15 minut cały czas mieszając.
- Stopniowo dodajemy bulion.
- Gotujemy, aż dynia będzie miękka.
- Na koniec dodajemy szpinak.