Tajskie jedzenie idealne na piątek. Curry z dynią zaskoczy bogactwem smaków

Tajskie jedzenie idealne na piątek. Curry z dynią zaskoczy bogactwem smaków
Autor: Shutterstock.com Tajskie jedzenie idealne na piątek. Curry z dynią zaskoczy bogactwem smaków
łatwy
20 min
2

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Tajskie jedzenie zdobywa coraz większą popularność. I nie ma się co dziwić. Jest pyszne, aromatyczne i pełne smaku. Jeśli więc nie mamy pomysłu na obiad, bez problemu możemy zrobić przepyszne rozgrzewające danie, które zachwyci każdego.

Wegetariański obiad prosto z Tajlandii. Takiego curry jeszcze nie próbowałeś

Obiad na piątek bez mięsa, ale za to w tajskim i aromatycznym stylu. Przepyszne curry z dynią, soczewicą i szpinakiem zachwyca bogactwem smaków i przeniesie nas na tętniące życiem ulice Bangkoku. To danie jest proste w przygotowaniu, a zapewni sytość na długi czas.

Z tym curry poradzi sobie każdy, nawet amator. Obrać dynię i pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć czerwoną pastę curry lub czosnek, imbir i ostrą paprykę na mleku kokosowym. Następnie dodajemy dynię, cebulę i sól i chwilę podsmażamy.

Dodajemy kurkumę, cieciorkę i kolejną część mleka. Następnie dolewamy całość i gotujemy koło kwadransa. Następnie dodajemy bulion i gotujemy, aż dynia będzie miękka. Nas dam koniec dorzucamy szpinak i mieszamy.

Obiad na piątek bez mięsa. To curry rozbudzi kubki smakowe

Samo przygotowanie tego aromatycznego curry jest więc dziecinnie proste, a z pewnością podbije niejedno serce. Wegetariańskie curry można podawać zarówno z ryżem, jak i z pysznymi chlebkami naan. Dobrze dodać do niego również na górę kolendrę, świeże chili i cząstkę limonki, by całkowicie wydobyć jego smak.

SKŁADNIKI

  • Ciecierzyca z puszki
  • 300 g dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • szpinak baby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obieramy  kroimy w kostkę.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Na patelnie wlewamy 2 łyżki mleczka kokosowego.
  • Dodajemy starty imbir, posiekany czosnek i ostrą paprykę.
  • Dodajemy dynię, cebulę i sól.
  • Smażymy cały czas mieszając.
  • Dodajemy kurkumę oraz cieciorkę wraz z kilkoma łyżkami zalewy.
  • Dodajemy kolejne 2 łyżki mleka i smażymy.
  • Dodajemy resztę mleka i zagotowujemy.
  • Gotujemy 15 minut cały czas mieszając.
  • Stopniowo dodajemy bulion.
  • Gotujemy, aż dynia będzie miękka.
  • Na koniec dodajemy szpinak.
Kuchnia tajska - czerwone curry z kurczakiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej