Kuchnia tajska - kwaśna, słodka, słona, ostra. Jaka jest kuchnia tajska?

2016-11-30 14:22 Tomasz Wojtach
Kuchnia tajska - kwaśna, słodka, słona, ostra. Jaka jest kuchnia tajska?
Autor: pixabay.com Czym zachwyca kuchnia tajska?

Kuchnia tajska pełna jest wpływów kulinarnych z Chin, Indii, Kambodży i Birmy. Swoją różnorodność zawdzięcza zamiłowaniu Tajów do jedzenia. Kuchnia z tego regionu jest pełna wyrafinowanie połączonych smaków: słodkich, kwaśnych, słonych, gorzkich i ostrych. Poznaj najbardziej charakterystyczne dania kuchni tajskiej.

Kuchnia w 5 smakach

Kuchnia tajska łączy ze sobą curry, mango, ananasy, chili, smoczy owoc, limonkę, w niebanalny sposób nadając daniom wyrafinowany posmak: kwaśny, słodki, słony, gorzki lub ostry. Każdy zakątek tego kraju ma coś innego do zaoferowania.

Kuchnia tajska - północna, wschodnia i południowa

Północ Tajlandii proponuje łagodne potrawy na bazie wieprzowiny i kapusty. Z kolei na wchodzie mieszkańcy Europy mogą przeżyć niemały szok: wśród serwowanych dań są smażone mrówki, koniki i szarańcze. Można spróbować też żab w pikantnym sosie. Wszystkie potrawy są mocno doprawiane chili. Natomiast na południu większość dań opiera się na tłustym mleczku kokosowym. Olej z tego owocu wykorzystywany jest do smażenia i nadaje potrawom specyficzny smak. Zjemy tutaj owoce morza – kraby, kalmary, krewetki, homary i kałamarnice.

Kuchnia tajska - owoce i warzywa dostępne przez cały rok

Całoroczna wegetacja owoców i warzyw zapewnia im ciągłą świeżość. Są one podawane na surowo, gotowane, smażone albo duszone w sosie. Służą jako odrębny posiłek lub uzupełniają go. Liczy się nie tylko wartość odżywcza owoców i warzyw – mają one podkreślać smak lub łagodzić pikantność potraw. Na tajskich talerzach znajdziemy: morwy, wodne mimozy, wodny szpinak, lilie wodne, pędy bambusa i okrę. W zestawieniu tym nie brakuje owoców morza i ryb - wybór ich jest niemniej egzotyczny, oprócz wymienionych wyżej są to: mątwy, barakudy, rekiny i tuńczyki.

Kuchnia tajska - jeść dla Tajów znaczy jeść ryż

Nieodzownym składnikiem tajskiej kuchni jest ryż. Jest on odpowiednikiem chleba i ziemniaków w kuchni europejskiej, dlatego pojawia się przy każdej tamtejszej potrawie. Ciekawostką jest, iż w tajskim języku czasownik „jeść” oznacza dosłownie „jeść ryż” co najlepiej świadczy o roli tego produktu. Prym wiedzie ryż jaśminowy o białym kolorze i kwiatowym zapachu. Popularne są również: złoty ryż okrągły oraz ryż ciemny. W kuchni tajskiej ważny jest też makaron – ryżowy, sojowy, a także pszenny. Zarówno ryż, jak i makaron najczęściej podaje się smażone.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE