Sos z opieniek. Jak zrobić pyszny i aromatyczny sos z opieniek?
Dieta wegetariańska
Jak wykorzystać opieńki na obiad? Te leśne grzyby potrafią zamienić danie w prawdziwą ucztę. Farsze do pierogów, zupy czy marynowane opieńki to tylko niektóre pomysły. Świetnie sprawdzą się także w aromatycznym, uniwersalnym sosie. Oto prosty przepis na zachwycający sos z opieniek!
Czy z opieniek można zrobić sos?
Opieńki to grzyby porastające pnie drzew i pieńki. Są jadalne i można z nich zrobić wiele smacznych potraw. Jednym z przykładów jest doskonały sos grzybowy. Poniżej znajdziecie prosty przepis na sos z opieniek. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Oprócz opieniek do sosu dodaje się cebulę i przyprawy. To sos grzybowy na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem śmietany.
Jak zrobić sos z opieniek?
Przepis na ten pyszny sos z grzybów opieniek jest wyjątkowo prosty. Najpierw należy dokładnie oczyścić grzyby, wypłukać je w wodzie z solą i ugotować do miękkości. Pod odcedzeniu dodaje się je do podsmażonej cebuli. Wlewa się bulion warzywny, doprawia i dusi około 5 minut. Następnie wlewa się śmietanę wymieszaną z mąką i wsypuje posiekaną natkę pietruszki. Po kilku chwilach sos z opieniek jest gotowy.
Ile gotować opieńki na sos?
Opieńki, które są głównym składnikiem tego pysznego i aromatycznego sosu, trzeba ugotować, aby były miękkie. Czas gotowania wynosi około 15 minut. Po odcedzeniu dodaje się je do pozostałych składników i przyrządza smakowity sos.
Z czym podawać sos z opieniek?
Ten grzybowy sos jest nie tylko pyszny i prosty. To oryginalny dodatek do wielu różnych dań. Świetnie łączy się ze smażonym, duszonym i pieczonym mięsem. Pysznie smakuje z kluskami śląskimi, kopytkami oraz plackami ziemniaczanymi. Doskonale komponuje się z makaronami.
SKŁADNIKI
- 300 g opieniek
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 śmietany 12%
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone opieńki wypłukać w wodzie z solą. Przełożyć do garnka i wlać wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Odcedzić.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać ugotowane grzyby i wymieszać. Smażyć kilka minut, często mieszając.
- Wlać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać i dusić 5 minut.
- Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i wsypać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i podgrzewać minutę.
- Podawać od razu z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i makaronami.