Sos z opieniek. Jak zrobić pyszny i aromatyczny sos z opieniek?

sos z opieniek
Autor: Shutterstock Sos z opieniek jest prosty, pyszny i łączy się z wieloma różnymi daniami.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z opieniek na obiad? Z tych grzybów leśnych można wyczarować prawdziwe pyszności. Farsze do pierogów, zupy czy marynowane opieńki to tylko niektóre przykłady. Można z nich zrobić także pyszny, aromatyczny i uniwersalny sos. Poznajcie prosty przepis na zachwycający sos z opieniek.

Czy z opieniek można zrobić sos?

Opieńki to grzyby porastające pnie drzew i pieńki. Są jadalne i można z nich zrobić wiele smacznych potraw. Jednym z przykładów jest doskonały sos grzybowy. Poniżej znajdziecie prosty przepis na sos z opieniek. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Oprócz opieniek do sosu dodaje się cebulę i przyprawy. To sos grzybowy na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem śmietany.

Jak zrobić sos z opieniek?

Przepis na ten pyszny sos z grzybów opieniek jest wyjątkowo prosty. Najpierw należy dokładnie oczyścić grzyby, wypłukać je w wodzie z solą i ugotować do miękkości. Pod odcedzeniu dodaje się je do podsmażonej cebuli. Wlewa się bulion warzywny, doprawia i dusi około 5 minut. Następnie wlewa się śmietanę wymieszaną z mąką i wsypuje posiekaną natkę pietruszki. Po kilku chwilach sos z opieniek jest gotowy.

Ile gotować opieńki na sos?

Opieńki, które są głównym składnikiem tego pysznego i aromatycznego sosu, trzeba ugotować, aby były miękkie. Czas gotowania wynosi około 15 minut. Po odcedzeniu dodaje się je do pozostałych składników i przyrządza smakowity sos.

Z czym podawać sos z opieniek?

Ten grzybowy sos jest nie tylko pyszny i prosty. To oryginalny dodatek do wielu różnych dań. Świetnie łączy się ze smażonym, duszonym i pieczonym mięsem. Pysznie smakuje z kluskami śląskimi, kopytkami oraz plackami ziemniaczanymi. Doskonale komponuje się z makaronami.

SKŁADNIKI

  • 300 g opieniek
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 śmietany 12%
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone opieńki wypłukać w wodzie z solą. Przełożyć do garnka i wlać wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Odcedzić.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać ugotowane grzyby i wymieszać. Smażyć kilka minut, często mieszając.
  • Wlać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać i dusić 5 minut.
  • Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i wsypać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i podgrzewać minutę.
  • Podawać od razu z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i makaronami.
Jak zbierać grzyby?
Anna Szulc-Górska
więcej