Ścieram dynię i cukinię i mieszam z tymi składnikami. W 15 minut smażę chrupiące placki
Dieta wegetariańska
Placki z dyni i cukinii to hit tegorocznej jesieni. Danie łączy w sobie pyszne smaki jesieni i zawiera sporą dawkę witamin oraz minerałów. Przyrządzenie tego sezonowego dania nie jest trudne, a lista składników obejmuje tylko kilka niedrogich produktów. Sezon na dynię jeszcze trwa, więc warto połączyć to warzywo z cukinią i usmażyć pyszne placki. Oto łatwy i szybki przepis na wyborne placki z dyni i cukinii.
Czy dynię można łączyć z cukinią?
Połączenie dyni i cukinii jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Oba warzywa wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych. Są bogate w witaminy i minerały, a także pozytywnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu. Dynia i cukinia świetnie się ze sobą komponują i można wykorzystać je do przyrządzenia smacznych domowych potraw. Jednym z pomysłów są pyszne i chrupiące placki, w których dynia i cukinia zagrały główne role.
Jak zrobić placki z dyni i cukinii?
Przepis na wyborne domowe placuszki warzywne z dodatkiem dyni i cukinii jest prosty i szybki. To łatwy przepis na dobry wegetariański obiad lub sezonową przekąskę. Placki są najlepsze na ciepło zaraz po usmażeniu. Równie smaczne są po ostygnięciu.
Jak więc usmażyć doskonałe i pełne zdrowia placki z dynią i cukinią? Wystarczy 20 minut wolnego czasu i kilka niedrogich składników. W tym roku dynia jest niekwestionowaną królową jesieni, więc warto przyrządzać z niej najróżniejsze przysmaki.
- 1. krok – starcie dyni i cukinii na tarce
- 2. krok – połączenie dyni i cukinii z pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie placków z dynią i cukinią na patelni
Placki będą wyjątkowo chrupiące pod jednym warunkiem. Startą na tarce cukinię należy dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, a następnie wymieszać z dynią i pozostałymi składnikami.
Czym wzbogacić placki z dyni i cukinii?
Przepis na domowe placki z dodatkiem dyni i cukinii warto mieć pod ręką. To sezonowe danie idealnie sprawdzi się w czasie jesieni. Placki są sycące i rozgrzewające. Ich smak można podkręcić, dodając różne składniki. Nieco ostrości doda drobno posiekane lub zmielone chili. Do ciasta na placki można dodać posiekane świeże lub suszone zioła jak bazylia, oregano, tymianek, koperek, szczypiorek lub natka pietruszki. Przyjemnego smaku doda pokruszony ser feta.
SKŁADNIKI
- 500 g dyni bez skórki i pestek
- 1 średnia cukinia
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną dynię przekroić na pół. Jedną połowę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, a drugą na małych. Przełożyć do miski.
- Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach i mocno odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do dyni.
- Do warzyw dodać jogurt naturalny i wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę pszenną i mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiarem tłuszczu.
- Podawać na ciepło lub na zimno z jogurtem greckim, sosem czosnkowym wędzonym łososiem lub powidłami czy posypane cukrem pudrem.