Pyszny obiad w 30 minut? Wypróbuj ten przepis na kaszotto z pęczaku z warzywami

kaszotto z warzywami
Autor: Shutterstock Kaszotto z pęczaku z warzywami to przepis na pyszny obiad bez mięsa w 30 minut.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Kaszotto to polska odpowiedź na klasyczne włoskie risotto. Zamiast ryżu głównym składnikiem jest kasza pęczak, do której dołączyły kolorowe i zdrowe warzywa. To doskonały pomysł na sycący obiad bez mięsa. Kaszotto robi się szybko, a wrażenia smakowe są niezapomniane.

Jak zrobić kaszotto z pęczaku?

Najpierw należy podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać kolorowe papryki i pieczarki. Kiedy grzyby zaczną się rumienić, wsypuje się pęczak i chwilę smaży. Kolejnym krokiem jest wlanie połowy bulionu warzywnego i gotowanie, aż kasza go wchłonie. Kaszę pęczak z warzywami trzeba cały czas mieszać. Następnie wlewa się pozostały bulion i znowu gotuje, aż kasza go wchłonie. Pod koniec dodaje się posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze tylko kilka chwil na ogniu i pyszne danie jest gotowe.

Przepis na kaszotto z pęczaku

  • Ten przepis pokazuje, jak zrobić kaszotto z warzywami. Receptura jest prosta, a danie robi się szybko.
  • Na liście składników znajdują się proste i niedrogie produkty. Kaszotto przyrządza się z pęczaku i bulionu warzywnego oraz cebuli, żółtej i czerwonej papryki, pieczarek i pomidorków koktajlowych.
  • Smak dania zaostrzy dodatek posiekanej papryczki chili świeżej lub mielonej.
  • Kaszotto będzie bardziej aromatyczne, jeżeli doprawi się je ziołami. Sprawdzi się suszona bazylia, oregano, tymianek czy zioła prowansalskie.
  • Do potrawy można dodać inne warzywa jak por, cukinia, brokuły czy szpinak.
  • To danie wegetariańskie, ale mięsożercy mogą wzbogacić je, dodając pieczoną pierś kurczaka, filet z indyka lub mieloną wołowinę.

Z czym podawać kaszotto z pęczaku?

Aby obiad z pyszną i aromatyczną potrawą z pęczakiem w roli głównej był kompletny, warto podać go z chrupiącą surówką. Oto kilka pomysłów, z których możecie skorzystać:

SKŁADNIKI

  • 650 ml bulionu warzywnego
  • 200 g kaszy pęczak
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i obie papryki pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać paprykę i pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić. Wsypać pęczak, wymieszać i smażyć około 2 minut.
  • Wlać połowę bulionu warzywnego. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż kasza wchłonie bulion.
  • Wlać pozostały bulion i gotować, aż kasza go wchłonie i będzie miękka. Dodać natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podgrzewać około 3 minut, cały czas mieszając.
  • Podawać od razu z ulubioną surówką.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
więcej