Pyszny obiad w 30 minut? Wypróbuj ten przepis na kaszotto z pęczaku z warzywami
Dieta wegetariańska
Kaszotto to polska odpowiedź na klasyczne włoskie risotto. Zamiast ryżu głównym składnikiem jest kasza pęczak, do której dołączyły kolorowe i zdrowe warzywa. To doskonały pomysł na sycący obiad bez mięsa. Kaszotto robi się szybko, a wrażenia smakowe są niezapomniane.
Jak zrobić kaszotto z pęczaku?
Najpierw należy podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać kolorowe papryki i pieczarki. Kiedy grzyby zaczną się rumienić, wsypuje się pęczak i chwilę smaży. Kolejnym krokiem jest wlanie połowy bulionu warzywnego i gotowanie, aż kasza go wchłonie. Kaszę pęczak z warzywami trzeba cały czas mieszać. Następnie wlewa się pozostały bulion i znowu gotuje, aż kasza go wchłonie. Pod koniec dodaje się posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze tylko kilka chwil na ogniu i pyszne danie jest gotowe.
Przepis na kaszotto z pęczaku
- Ten przepis pokazuje, jak zrobić kaszotto z warzywami. Receptura jest prosta, a danie robi się szybko.
- Na liście składników znajdują się proste i niedrogie produkty. Kaszotto przyrządza się z pęczaku i bulionu warzywnego oraz cebuli, żółtej i czerwonej papryki, pieczarek i pomidorków koktajlowych.
- Smak dania zaostrzy dodatek posiekanej papryczki chili świeżej lub mielonej.
- Kaszotto będzie bardziej aromatyczne, jeżeli doprawi się je ziołami. Sprawdzi się suszona bazylia, oregano, tymianek czy zioła prowansalskie.
- Do potrawy można dodać inne warzywa jak por, cukinia, brokuły czy szpinak.
- To danie wegetariańskie, ale mięsożercy mogą wzbogacić je, dodając pieczoną pierś kurczaka, filet z indyka lub mieloną wołowinę.
Z czym podawać kaszotto z pęczaku?
Aby obiad z pyszną i aromatyczną potrawą z pęczakiem w roli głównej był kompletny, warto podać go z chrupiącą surówką. Oto kilka pomysłów, z których możecie skorzystać:
- Soczysta surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym
- Chrupiąca surówka z kalarepki i ogórków małosolnych - do zrobienia w 15 minut
- Sałatka colesław jak z KFC: łatwy przepis na kapuścianą surówkę z restauracji
- Zielona "sałatka bogini" to nowy kulinarny hit. Jest superprosta i mega chrupiąca
- Surówka z porów: przepis siostry Anastazji. Zaskakujący zestaw składników i wyjątkowy smak
SKŁADNIKI
- 650 ml bulionu warzywnego
- 200 g kaszy pęczak
- 200 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i obie papryki pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać paprykę i pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić. Wsypać pęczak, wymieszać i smażyć około 2 minut.
- Wlać połowę bulionu warzywnego. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż kasza wchłonie bulion.
- Wlać pozostały bulion i gotować, aż kasza go wchłonie i będzie miękka. Dodać natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podgrzewać około 3 minut, cały czas mieszając.
- Podawać od razu z ulubioną surówką.