Surówka z porów: przepis siostry Anastazji. Zaskakujący zestaw składników i wyjątkowy smak

2023-02-10
Siostra Anastazja
Surówka z porów: przepis siostry Anastazji. Zaskakujący zestaw składników i wyjątkowy smak
Autor: Shutterstock Surówka z porów siostry Anastazji zaskoczy was niesamowicie bogatym smakiem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pory to dostępna przez prawie cały rok bomba witaminowa - na dodatek o niewielkiej zawartości kalorii. Dlatego warto skorzystać z przepisu siostry Anastazji  na surówkę z porów i zajadać się nimi do woli. Szczególnie, że ta surówka ma wyjątkowo ciekawy smak, który zapada w pamięć na długo.

SKŁADNIKI

  • 3-4 pory
  • 1 średnia marchewka
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki kiszone
  • 5 dag rodzynek
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora najlepiej umyć pod bieżącą wodą, przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem. Uwydatni się wówczas delikatny smak warzywa z ostrą słodką nutą, którą wzmocnią rodzynki.
  • Sparzone pory drobno pokroić.
  • Marchewkę zagotować i wyjąć od razu z wrzątku, aby była twarda. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Tak samo zetrzeć obrane jabłka i ogórki.
  • Rodzynki sparzyć i odsączyć z nadmiaru wody.
  • Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne, zdrowe surówki do obiadu

Siostra Anastazja