Surówka z porów: przepis siostry Anastazji

2016-05-11
Siostra Anastazja
surowka-z-porow-przepis-siostry-anastazji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Do suroówki używamy tylko białych i bardzo jasnozielonych części porów
łatwy
30 min
4

Pory to dostępna przez prawie cały rok bomba witaminowa - na dodatek o niewielkiej zawartości kalorii. Dlatego warto skorzystać z przepisu siostry Anastazji  na surówkę z porów i zajadać się nimi do woli.

Składniki

3-4 pory

1 średnia marchewka

2 jabłka

2 ogórki kiszone

5 dag rodzynków

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

3-4 łyżki majonezu

pieprz

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pora najlepiej umyć pod bieżącą wodą, przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem. Uwydatni się wówczas delikatny smak warzywa z ostrą słodką nutą, którą wzmocnią rodzynki.

Sparzone pory drobno pokroić.

Marchewkę zagotować i wyjąć od razu z wrzątku, aby była twarda. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Tak samo zetrzeć obrane jabłka i ogórki.

Rodzynki sparzyć i odsączyć z nadmiaru wody.

Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Siostra Anastazja