Surówka z porów: przepis siostry Anastazji. Zaskakujący zestaw składników i wyjątkowy smak
2023-02-10
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pory to dostępna przez prawie cały rok bomba witaminowa - na dodatek o niewielkiej zawartości kalorii. Dlatego warto skorzystać z przepisu siostry Anastazji na surówkę z porów i zajadać się nimi do woli. Szczególnie, że ta surówka ma wyjątkowo ciekawy smak, który zapada w pamięć na długo.
SKŁADNIKI
- 3-4 pory
- 1 średnia marchewka
- 2 jabłka
- 2 ogórki kiszone
- 5 dag rodzynek
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki majonezu
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora najlepiej umyć pod bieżącą wodą, przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem. Uwydatni się wówczas delikatny smak warzywa z ostrą słodką nutą, którą wzmocnią rodzynki.
- Sparzone pory drobno pokroić.
- Marchewkę zagotować i wyjąć od razu z wrzątku, aby była twarda. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Tak samo zetrzeć obrane jabłka i ogórki.
- Rodzynki sparzyć i odsączyć z nadmiaru wody.
- Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne, zdrowe surówki do obiadu