Chrupiąca surówka z kalarepki i ogórków małosolnych - do zrobienia w 15 minut
2021-06-23
łatwy
15 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chrupiąca surówka z kalarepki i ogórków małosolnych to danie idealnie smakujące wczesnym latem, gdy kalarepka jest młoda i soczysta, a ogórki chrupiące i wonne. Wystarczy połączyć jedno z drugim, podkręcić smak dodatkiem młodej słodkiej cebuli i sosu i gotowe! Danie idealne do letnich obiadów i do grillowanych mięs.
SKŁADNIKI
- 2 młode kalarepki
- 4 ogórki małosolne
- 1 młoda cebula
- sos:
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ogórki pokroić w półplasterki, cebulę w cienkie piórka.
- Wymieszać warzywa, a składniki sosu wlać do słoika, zakręcić go i wymieszać dokładnie wstrząsając słoikiem.
- Zalać sałatkę sosem, wymieszać i podawać.