Chrupiąca surówka z kalarepki i ogórków małosolnych - do zrobienia w 15 minut

Chrupiąca surówka z kalarepki i ogórków małosolnych - do zrobienia w 15 minut
Autor: Shutterstock Młoda kalarepka to doskonały składnik letnich surówek
łatwy
15 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chrupiąca surówka z kalarepki i ogórków małosolnych to danie idealnie smakujące wczesnym latem, gdy kalarepka jest młoda i soczysta, a ogórki chrupiące i wonne. Wystarczy połączyć jedno z drugim, podkręcić smak dodatkiem młodej słodkiej cebuli i sosu i gotowe! Danie idealne do letnich obiadów i do grillowanych mięs.

SKŁADNIKI

  • 2 młode kalarepki
  • 4 ogórki małosolne
  • 1 młoda cebula
  • sos:
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Ogórki pokroić w półplasterki, cebulę w cienkie piórka.
  • Wymieszać warzywa, a składniki sosu wlać do słoika, zakręcić go i wymieszać dokładnie wstrząsając słoikiem.
  • Zalać sałatkę sosem, wymieszać i podawać.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej