Puree ziemniaczane zapiekane z tartym serem: łatwy przepis na wczorajsze ziemniaki
Puree ziemniaczane zapiekane z tartym serem to zimą moje ulubione danie na pocieszenie. Używam zarówno świeżo przygotowanego i ostudzonego puree, jak i ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia. Do tego ścieram resztki serów z lodówki i gotowe. Jakie to sery? Dla bardziej wyrafinowanego smaku staram się używać mieszanki twardych serów (parmezan, pecorino, bursztyn) oraz miękkich serów żółtych (mozzarella, gouda, podlaski). Można również dodać serów wędzonych, jeśli lubicie ten smak.
Ziemniaki moja miłość
Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Szczególnie pieczone ziemniaki są dla mnie i mojej rodziny daniem kojącym ciało i duszę. Puree ziemniaczane zarówno jako dodatek lub zapieczone z dodatkami to dla mnie prawdziwe danie na pocieszenie.
Jak ugotować ziemniaki przeznaczone na puree?
Ziemniaki przeznaczone na puree warto ugotować z przyprawami. Do osolonego wrzątku w którym będę gotować ziemniaki dodaję w zależności od chwilowego kaprysu: listek laurowy, czosnek w łupince, ziarna czarnego pieprzu, łodygi kopru lub naci pietruszki. Przyprawy najlepiej owinąć w gałganek lub wrzucić do specjalnego koszyczka. Ale nie martwcie się, jeśli nie macie takiego koszyczka. W tej roli świetnie sprawdzi się zaparzacz do herbaty, metalowy bądź silikonowy, który po ugotowaniu ziemniaków po prostu usuniecie.
Jak sprawdzić, czy ziemniaki są ugotowane?
Jeśli możecie swobodnie wbić czubek noża lub widelec w ziemniaki, to oznacza, że są ugotowane.
Więcej przepisów z puree ziemniaczanym
Wasze ślinianki szaleją? Macie ochotę na więcej przepisów? Oto kilka sprawdzonych pomysłów na pyszne puree z ziemniaków:
Przepyszne puree z ziemniaków i marchewki: reguluje pracę układ pokarmowego
Puree ziemniaczane z serkiem topionym
Puree ziemniaczane zapiekane z boczkiem i porem
Mięsny keks z puree ziemniaczanym: przepis na pieczeń rzymską z ziemniakami 2w1
Mielona wołowina zapiekana z puree ziemniaczanym: kapitalna zapiekanka obiadowa
Zapiekanka z puree ziemniaczanego i łososia w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 30 g masła
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g mieszanki tartych serów: twardych i miękkich
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do wykończenia potrawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Utłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Dodać masło i mleko, wymieszać na jednolitą masę. Ostudzić. Można ugotować ziemniaki dzień wcześniej lub wykorzystać resztki tłuczonych ziemniaków.
- Do puree dodać 1 rozmącone jajko oraz starte sery, przyprawić mielonym pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.
- Puree przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, wyrównać powierzchnię.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 20 minut.
- Podawać od razu posypane natką pietruszki.