Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Mięsny keks z puree ziemniaczanym: przepis na pieczeń rzymską z ziemniakami 2w1

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Klops z zielonym groszkiem i zapieczone puree ziemniaczane to marzenie koperkowe każdego smakosza
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Mięsny keks z puree ziemniaczanym to efektowny sposób na popularnego klopsa z ziemniakami. Pieczeń rzymska z mielonego mięsa zawsze cieszy się powodzeniem, dlaczego więc nie upiec jej razem z puree z ziemniaków? Jesteśmy za, a nawet przeciw - jak mawiał klasyk.
Składniki
750 g ziemniaków
50 g masła
100 ml mleka
100 g tartego sera żółtego
500 g wieprzowego mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżka oleju
1 jajko
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki mleka
1 puszka zielonego groszku
sól i pieprz do smaku
masło i tarta bułka do przygotowania formy
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dobrze utłuc. Dodać masło i mleko, wymieszać na jednorodne puree. Dodać tarty ser i wymieszać.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju. Zielony groszek odcedzić.
Do mięsa dodać uduszoną cebulę, jajko, tartą bułkę i mleko. Przyprawić solą (jeśli mięso nie było solone przez producenta, patrz etykieta) i pieprzem. Wymieszać na jednorodną masę. Dodać zielony groszek i delikatnie wmieszać go.
Formę keksówkę posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć na dno masę mięsną. Następnie puree ziemniaczane. Wierzch wygładzić i ozdobić równoległymi rowkami wykonanymi widelcem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45 minut z funkcją dolnego grzania.
Podawać z sosem pieczeniowym lub koperkowym.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska