Zapiekanka z puree ziemniaczanego i łososia w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad

Zapiekanka z puree ziemniaczanego i łososia w sosie śmietanowym: łatwy przepis na obfity obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łatwa zapiekanka z łososia i puree ziemniaczanego to pyszny obiad dla całej rodziny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka z puree ziemniaczanego i łososia w sosie śmietanowym sprawdzi się jako obfity obiad dla całej rodziny. To jeden z tych sprytnych sposób na obiad, który można przygotować z wyprzedzeniem lub odgrzać w dowolnej porze. 

Składniki

  • 300-400 g filetu z łososia dzikiego lub z ekologicznej hodowli

  • 1 łyżka mąki

  • 1-2 łyżki oleju

  • 3-4 cebule dymki razem ze szczypiorem

  • 150 ml śmietany 18%

  • 6 ziemniaków

  • 100 ml mleka

  • 50 g masła

  • 80 g tartego sera

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki wyszorować, obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. 

  • Ugotowane, gorące ziemniaki utłuc lub przecisnąć przez praskę. Dodać mleko i masło, ponownie utłuc lub dokładnie wymieszać. Dodać tarty ser i wymieszać. 

  • Cebulę dymkę pokroić, oddzielnie białe cebulki i szczypior.

  • Filet z łososia pokroić w kostkę, na kawałki wielkości kęsa. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką. 

  • Kawałki łososia usmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Dodać cebulę i połowę szczypioru, smażyć do zeszklenia. Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Dusić 5 minut.

  • Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć łososia razem z sosem. Przykryć przygotowanym puree. Wstawić do piekarnika.

  • Zapiekać 20-25 minut w 200°C lub do zrumienienia ziemniaków.

  • Podawać posypane pozostałym szczypiorkiem.

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).