Puree ziemniaczane z serkiem topionym: łatwy przepis na genialną przystawkę

Puree ziemniaczane z serkiem topionym: łatwy przepis na genialną przystawkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste, delikatne w smaku puree ziemniaczane z serkiem topionym i koperkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Puree ziemniaczane z serem jest bardzo delikatne i aromatyczne. Topiony ser nadaje dodatkowy pikantno-kremowy smak, dzięki czemu puree jest wyjątkowo smaczne. Ta przystawka jest idealna do mięs, drobiu, ryb lub po prostu do sałatek warzywnych i domowych marynat. Jeśli nie próbowaliście jeszcze połączenia tłuczonych ziemniaków i sera, gorąco polecam powtórzenie tego przepisu w Waszej kuchni.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 ml mleka

  • 50 g masła

  • 200 g sera topionego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 pęczek koperku (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą.

  • Przykryj garnek z ziemniakami pokrywką i postawić na ogniu. Gdy woda się zagotuje, posolić ziemniaki. Nadal gotować, aż ziemniaki będą miękkie, czy z łatwością da się w nie wbić widelec.

  • Ser topiony zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  • Dodaj starty ser do mleka w małym rondelku. Podgrzej mieszaninę mleka i sera, ciągle mieszając, aby stopiony ser całkowicie się rozpuścił, na koniec zagotuj mieszaninę.

  • Gdy ziemniaki są ugotowane i miękkie, odcedź wodę z garnka. Dodaj masło i utłucz ziemniaki na puree.

  • Następnie wlej gorącą mieszankę mleka i stopionego sera do rondla.

  • Utrzyj wszystko razem na jednorodne puree. Na koniec dodaj koperek i wymieszaj.

  • Puree ziemniaczane z serem, przepis, który na pewno Ci się spodoba, jest gotowy. Podam go jako danie główne lub dodatek do sadzonych jajek, smażonych ryb, mięsa czy drobiu. Smacznego!

Ocena: 3,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).