Łopatka duszona z papryką i selerem - pyszny obiad dla rodziny w 30 minut
Puree ziemniaczane z serkiem topionym: łatwy przepis na genialną przystawkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Puszyste, delikatne w smaku puree ziemniaczane z serkiem topionym i koperkiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Puree ziemniaczane z serem jest bardzo delikatne i aromatyczne. Topiony ser nadaje dodatkowy pikantno-kremowy smak, dzięki czemu puree jest wyjątkowo smaczne. Ta przystawka jest idealna do mięs, drobiu, ryb lub po prostu do sałatek warzywnych i domowych marynat. Jeśli nie próbowaliście jeszcze połączenia tłuczonych ziemniaków i sera, gorąco polecam powtórzenie tego przepisu w Waszej kuchni.
Składniki
1 kg ziemniaków
200 ml mleka
50 g masła
200 g sera topionego
1 łyżeczka soli
1 pęczek koperku (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą.
Przykryj garnek z ziemniakami pokrywką i postawić na ogniu. Gdy woda się zagotuje, posolić ziemniaki. Nadal gotować, aż ziemniaki będą miękkie, czy z łatwością da się w nie wbić widelec.
Ser topiony zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Dodaj starty ser do mleka w małym rondelku. Podgrzej mieszaninę mleka i sera, ciągle mieszając, aby stopiony ser całkowicie się rozpuścił, na koniec zagotuj mieszaninę.
Gdy ziemniaki są ugotowane i miękkie, odcedź wodę z garnka. Dodaj masło i utłucz ziemniaki na puree.
Następnie wlej gorącą mieszankę mleka i stopionego sera do rondla.
Utrzyj wszystko razem na jednorodne puree. Na koniec dodaj koperek i wymieszaj.
Puree ziemniaczane z serem, przepis, który na pewno Ci się spodoba, jest gotowy. Podam go jako danie główne lub dodatek do sadzonych jajek, smażonych ryb, mięsa czy drobiu. Smacznego!