Pomysłowe klopsiki z bakłażana i pieczarek: łatwy przepis na pieczone pulpety jarskie
2020-07-26

łatwy
30 min
4
Klopsiki z bakłażana i pieczarek smakują niebiańsko. Polecam ten łatwy przepis na wegetariańskie pulpeciki, których przygotowanie jest proste, a efekt oszałamiający. Można je podać z sosem pomidorowym do ryżu lub makaronu. Doskonałe są także jako przekąska lub przystawka. Pyszności!
Przepisy z bakłażanem, które musisz spróbować
Polecamy sprawdzone przepisy z bakłażanem, który jest latem tańszy, a do tego zdrowy i sycący.
Bakłażany na ostro: przepis na pikantną sałatkę z oberżyny
Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki
Aromatyczna pasta z bakłażana - doskonała do pieczywa
Zupa z bakłażana: łatwy przepis na jarzynową zupę
Fantastyczna zapiekanka z bakłażanów we włoskim stylu
SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości bakłażan, pokrojony w kostkę
- 200-250 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 3/4 szklanki orzechów nerkowca, zmiksowanych na drobne okruchy
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 duże jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki kminku mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Na blachę wyłóż pokrojonego bakłażana oraz przekrojone na pół pieczarki. Skrop 1 łyżką oliwy, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i rozłóż równomiernie w jednej warstwie na całej blasze.
- Wstaw do piekarnika i piecze przez 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
- Warzywa zmiksuj w robocie na jednolitą masę. Jeśli wolisz bardziej grudkowatą strukturę, to po prostu zmiażdż pieczone warzywa tłuczkiem do ziemniaków.
- Do masy dodaj pozostałe składniki: orzechy, tartą bułkę, parmezan i przyprawy. Wymieszaj.
- Z masy uformują około 16-20 klopsików równej wielkości.
- Pulpeciki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz przez 20-25 minut lub do chwili, gdy się ładnie zrumienią.
- Podawaj z sosem pomidorowym i dobrej jakości węglowodanami: ryżem, kaszą lub makaronem pełnoziarnistym.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw